Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

3 mituri despre reciclare

și de ce ar trebui să fie ultima opțiune în lupta cu plasticul

Din dorința de a reduce impactul asupra mediului, ne dăm silința să colectăm deșeurile selectiv și trăim cu impresia că treaba este deja pe jumătate făcută. Vine mașina de gunoi și ia ceea ce noi am adunat separat, gunoiul ajunge la centrul de sortare, iar mai apoi la reciclare, unde plasticul topit dă viață unor noi produse.  

 

Din păcate, realitatea este alta.  

La nivel global, doar 10-15% din plasticul colectat se reciclează, iar asta este o perspectivă fericită. În SUA, acest procent a fost de doar la 8,4%, conform unui raport întocmit de EPA (Agenția de Protecție a Mediului SUA). Soarta pentru restul cantității de plastic este groapa de gunoi sau incinerarea.  

Mai mult decât atât, Forumul Economic Mondial estimează că undeva la 30% din deșeurile plastice se pierd pe drum, ajungând în căile navigabile locale sau în ocean.  

 

”Plasticul se poate recicla o singură dată.”

Vrei să știi ce se întâmplă cu adevărat în procesul de reciclare a plasticului? Imediat vezi de ce manifesto-ul unei persoane care încearcă să trăiască mai sustenabil este “Reuse. Reduce. Recycle”, exact în ordinea asta!

 

Mit #1: Plasticul se reciclează la nesfârșit

Calitatea materialului scade odată ce a fost folosit. Prin procesul de reciclare, plasticul își pierde valoarea. Asta înseamnă două lucruri:

  • Plasticul se poate recicla o singură dată. Sticla de plastic nu va deveni niciodată o altă sticlă de plastic. Poate fi reciclată într-un covor nereciclabil sau folosită la realizarea combinației de poliester cu bumbac, care este tot nereciclabilă.
  • Datorită contaminării, în industria alimentară se folosește o cantitate nouă, ”virgină” de plastic la fiecare reciclare. Asta duce la… și mai mult plastic.

Dacă vrei să oprești roata, folosește metalul, care se reciclează de nenumărate ori, mai ușor și mai rapid.  

 

Mit #2: Orice plastic se poate recicla

Plasticul de culoare închisă este cel mai greu de reciclat, dacă nu imposibil. Doar cel alb sau deschis la culoare merită aruncat în containerele destinate reciclării.  

Dacă este musai să cumperi produse din plastic, alege-le pe cele în recipiente deschise la culoare, pentru a mări șansele ca ele să nu ajungă la groapa de gunoi.  

 

Mit #3: Plasticul ”biodegradabil” este o opțiune mai bună

Produsele de unică folosință marcate ca fiind “biodegradabile” nu sunt neapărat o alternativă sustenabilă. Da, într-adevăr, este un tip de plastic derivat din substanțe biologice, nu din petrol, însă el se descompune doar dacă ajunge într-o instalație de compostare industrială cu căldură foarte mare. Pus la reciclat, nu va trece prin acest proces, pentru că nu este reciclabil. Iar dacă ajunge în natură, va rezista sute de ani în procesul de dezintegrare ca plasticul uzual.

Dacă scopul final este reducerea impactului pe care îl avem asupra naturii, atunci nu este suficient să găsim alternative naturale la plastic, ci trebuie să consumăm mai puține resurse per total. Așa ajungem înapoi la cei 3 R: “Reduce. Reuse. Recycle”. Sunt pași către un mod de viață sustenabil pe care trebuie să-i aplicăm exact în ordinea asta, tocmai datorită faptului că procesul de reciclare este unul atât de greoi, dificil, care nu rezolvă decât parțial o problemă majoră. 

 

Surse: 

Agenția de Protecție a Mediului SUA

Forumul Economic Mondial

Forbes

Știri similare