Înapoi
Contul meu Parteneri Evenimente Soluții Știri

Alfabetul plasticului

ce tip de plastic putem recicla și ce nu?

Cât plastic ai consumat azi?  

Zilnic folosești o cantitate mare de plastic și nici măcar nu-ți dai seama.  

Te speli pe dinți cu o periuță de plastic și folosești o pastă de dinți care este tot într-un ambalaj de plastic.  

Apoi, fugi la magazin, mănânci ceva to go, cel mai probabil împachetat în plastic, mai bei și o cafea al cărei capac este… ai ghicit: din plastic.

Știm că e greu să nu mai ai treabă cu plasticul atunci când el este peste tot, însă poți să te alfabetizezi cu tipurile de plastic pe care-l consumi, ca să știi și ce poți recicla și ce nu.

 

Tipurile de plastic, de la A la Z

Tot plasticul pe care-l folosim rezultă în 3 tipuri de resturi:  

- reciclabilele

- compost  

- gunoi  

 

Reciclabilele?  

PET, hârtie, carton, metal.  

Spre exemplu, PET-ul este plasticul pe care-l folosești o singură dată și se regăsește în sticlele de apă și diferite ambalaje.  

În acest articol, PET-ul este poziționat ca o resursă valoroasă, iar unii producători încearcă să imite aspectul acestuia, însă din materiale mai ieftine și mai greu reciclabile.  

Cea mai mare provocare vine atunci când oamenii trebuie să citească codul de pe ambalaje a.k.a cifrele din alfabetul plasticului: 6 cunoscute, ce nu se cunoaște intră la 7.  

 

Alfabet din cifre?  Cum?

Cifra 1 - PET-urile de mai sus! Procesul de reciclare este unul destul de simplu: este zdrobit și mărunțit în fulgi mici care sunt mai apoi reprocesați pentru a crea alte produse.

Cifra 2 - Tot ce înseamnă recipient, de la sticla de șampon până la cutia de lapte intră în categoria de aici. Partea bună este că totul este reciclabil.  

Cifra 3 - Nu e una norocoasă în cazul ăsta, pentru că toate deșeurile care intră în categorie nu sunt reciclabile. Bad, bad!  

Cifra 4 - Aici nu-s multe de zis, le ai mereu prin casă, deși ai ajuta mai mult mediul înconjurător dacă nu le ai avea deloc și ai respecta prima regulă când vine vorba de plastic: ”Nu cumpăra plastic de unică folosință”.  

Tot ce înseamnă folie de plastic, punga de plastic, veșnica sacoșă se încadrează acolo, însă vestea bună este că se numără printre cele reciclabile, deci mai ai o șansă de a salva planeta prin reciclare.  

Cifra 5 - Și poate cele mai cunoscute și utilizate resurse: haine, materiale textile, flacoane. By the way, dacă ești curios, ai mai multe detalii despre cum plasticul s-a integrat în cultura Fast-fashion aici: https://asap-romania.ro/stiri/plasticul-in-industria-fast-fashion

Se poate recicla, însă recomandarea este să nu mai cumpărăm impulsiv și să creștem producția acestora prin achiziționare.  

Cifra 6 - Unde se încadrează paharele, caserolele, farfuriile de unică folosință. It’s a major NO-NO, mai ales că nu se pot recicla.  

Cifra 7 - Tot în acest articol, cifra 7 cuprinde toate deșeurile care nu sunt cuprinse în celelalte, precum: ochelari de soare, CD-uri, obiecte din industria auto.  

Pe lângă asta, situația pandemică din anul 2020 a crescut dezvoltarea producției de ambalaje: ca să evităm atingeri de produse, cele sigilate au fost la mare căutare.  

 

Concluzii?  

Ca un recap, ar fi bine să verifici eticheta produselor și să știi, în funcție de cifră, care este reciclabil și care nu. Poate încerci să reduci din plasticul de zi cu zi și chiar să le înlocuiești cu soluții alternative.  

Îți lăsăm tips and tricks cu soluții în acest link. (link soluții website)

 

SURSE:

Știre verificată și inspirată din:

DOR: Iulie fără plastic

 

ÎNROLEAZĂ-TE!

Dacă nu te-ai înrolat în armata ASAP, acum e momentul pentru o schimbare. Ia atitudine și fă-o acum! Intră aici.

Știri similare