Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Casă din plastic

ca să reziste

Othalo, un start-up din Norvegia, se folosește de una din cele mai mari probleme ale lumii pentru a rezolva alta: construiește case din plastic 100% reciclat.

Încă din 1950 au fost produse circa 9 miliarde de tone de plastic la nivel global, din care s-au reciclat doar 9%. Pe de altă parte, aproape un miliard de oameni trăiesc la momentul actual în cocioabe.  

 

SCHIMB PE SCHIMB

Aproximativ 60% din oamenii care locuiesc în zone urbane din Africa stau în locuințe impropriu numite “case”.

În același timp, între 1990 și 2017, țările africane au importat în jur de 230 de tone metrice de plastic, din care majoritatea au ajuns la groapa de gunoi, devenind astfel o problemă pentru mediul înconjurător.  

Astea sunt datele problemei cu care lucrează Frank Cato Lahti, fondatorul start-up-ului Othalo. Încă din 2016 a dezvoltat și testat tehnologia de fabricație a caselor din plastic, alături de SINTEF, o organizație independentă de cercetare, și experții de la Facultatea din Tromsø.

Procesul e simplu: deșeurile plastice sunt mărunțite și amestecate cu diferite alte elemente, printre care și materiale neinflamabile.

După teste reușite de laborator, fabrica Othalo din Estonia a început să producă componentele necesare construcției a trei modele de casă. În urma unui parteneriat cu UN-Habitat, programul Națiunilor Unite pentru așezări umane și dezvoltare urbană durabilă,  componentele vor fi folosite pentru a combate deficitul de locuințe din Africa.

 

ÎNROLEAZĂ-TE

Înrolează-te și fii parte din mișcare! Află știri despre plastic și soluții care te ajută să reduci consumul.

 

SURSE

Weforum: This Norwegian start-up wants to build houses out of 100% recycled plastic

Știri similare