Înapoi
Contul meu Petiție Program Soluții Știri

Ce sunt microplasticele

și unde se găsesc

Majoritatea cercetărilor făcute până recent asupra răspândirii plasticului pe plajă sau la suprafața apei s-au concentrat pe cel de dimensiuni mari. În tot acest răstimp, cel mai puțin vizibil a acaparat aproape fiecare fisură a Pământului, ajungând de cele mai adânci ape până la cele mai înalte vârfuri de munte.

 

Ce sunt microplasticele?

Termenul de microplastice se referă la particulele de plastic mai mici de 5 milimetrii. Există două tipuri:

• cele primare: utilizate în produsele de îngrijire personală sau la paletele utilizate la fabricarea materialelor plastice. Ele sunt fabricate în mod intenționat de mici dimensiuni. 

• cele secundare: sunt consecința unuia dintre cele mai mari avantaje ale plasticului: durabilitatea. Sunt produse din plastic aruncate necorespunzător care se sparg în interiorul oceanului în bucăți din ce în ce mai mici prin acțiunea directă a valurilor sau a razelor soarelui. Au capacitatea de a rezista secole întregi.

 

”1,9 milioane de microplastice sunt împrăștiate pe o suprafață de doar un metru pătrat.”

 

Unde se găsesc microplasticele?

În oceane.

• O echipă de cercetători a analizat mostre de apă de pe coasta Oceanului Atlantic, folosind o plasă cu ochiuri foarte mici, de dimensiuni mult mai reduse decât cele utilizate anterior, pentru a putea colecta inclusiv fibrele și bucățile de nanoplastic. Rezultatele, publicate în “Environmental Pollution”, arată că totalul de microplastic la nivel global ajunge între 12,5 și 125 de trilioane de particule. Calculul include doar ce se află la suprafață, nu și ceea ce a ajuns la fundul oceanului.  

• Distribuția microparticulelor din apă este influențată într-o măsură foarte mare de curenții marini, care concentrează în anumite hotspoturi o masă mai mare decât în altele. În urma acestei concluzii, o echipă din Germania, Franța și UK a analizat apele Mediteranei din sudul Italiei și a descoperit acumulări de microplastice în cantități nemaiîntâlnite până acum: 1,9 milioane de microplastice sunt împrăștiate pe o suprafață de doar un metru pătrat.

”Păsările mănâncă aproximativ 200 de bucăți de plastic pe zi.”

 

Pe pământ.

• În 15 râuri aflate la sud de Țara Galilor, oamenii de știință au analizat regurgitările unui păsări care se hrănesc cu invertebrate de apă dulce. Datorită faptului că cele din urmă ingerează plastic, păsările ajung să mănânce aproximativ 200 de bucăți de plastic pe zi. Rezultatele studiului sunt disponibile în jurnalul “Global Change Biology”. 

”La început am crezut că am contaminat probele. Ulterior, mi-am dat seama că rezultatul nu ar fi trebuit să ne surprindă atât de mult.”

 

În aer.

• Janice Brahney, om de știință la Universitatea din Utah, studia felul în care vântul împrăștie nutrienți precum nitrogen și fosfor în partea de vest a Statelor Unite. Analizând la microscop probele adunate din 11 parcuri naționale și zone sălbatice, a fost surprinsă să găsească inclusiv fibre de plastic. Rezultatele studiul ei, publicate în jurnalul “Science”, arată că mai bine de 1,000 de tone de microplastice sunt purtate de vânt anual în sălbăticie. Particulele mai mari se depun pe vreme ploioasă, însă fibrele mai mic călătoresc pe distanțe lungi și devin parte a mișcării globale a prafului, înainte de a se așeza la sol, de obicei pe vreme uscată. 

”Mai bine de 1,000 de tone de microplastice sunt purtate de vânt anual în sălbăticie.”

 

Concluzia

Microplasticele au fost descoperite atât în apă sărată, în cea potabilă, dar și în mâncare. Basically, peste tot. Oamenii de știință nu cunosc încă implicațiile pe care le poate avea asupra sănătății oamenilor, însă știu că afectează peștii, viața marină și cea de apă dulce. Dă peste cap întregul ciclu de viață: perturbă sisteme de reproducere, diminuează pofta de mâncare, provoacă inflamații tisulare și leziuni hepatice și modifică comportamentul de hrănire. Oare când vom știi dacă nouă ne face ceva?

 

Articol inspirat din articolul “Microplastic have moved into virtually every crevice on Earth”, realizat de National Geographic.

Știri similare