Înapoi
Contul meu Petiție Program Soluții Știri

Cele mai folosite 5 tipuri de plastice

Plasticul sintetic a fost văzut ca un prieten al omenirii, încă de când a fost descoperit. Faptul că era atât flexibil, cât și faptul că era un material mult mai ieftin decât altele, a făcut ca plasticul să devină din ce în ce mai popular. Peste tot în jur întâlnim plastic: fie că vorbim despre punga de la alimentară sau mici piese din telefon, plasticul a ajuns să fie prezent în orice aspect al vieții noastre. Totuși, plasticele sunt împărțite în mai multe categorii, cu proprietăți diferite, pentru întrebuințări diferite.

 

Există materiale plastice, cum ar fi polietercetona, care atinge punctul de topire la 343 °C. De-a lungul timpului, s-a urmărit dezvoltarea plasticelor cu caracteristici asemănătoare, chiar dacă acestea sunt mai scumpe și mai puțin folosite. Cu toate acestea, există materiale plastice care au trecut prin acest punct de dezvoltare și chiar dacă nouă ni se par banale, au fost revoluționare.  

 

 

 

PET-ul (Polietilenă tereftalată)

 

Unul dintre cele mai cunoscute materiale plastice, fabricat complet rigid sau flexibil, PET-ul este rezistent la impact, fiind o barieră bună pentru lichide și gaze.

 

Utilizări obișnuite ale PET-ului: băuturi răcoritoare, apă, sticle de ulei de gătit, tăvi de ambalare, tăvi congelate gata preparate, pături de prim ajutor, lână polară.

 

HDPE-ul (Polietilenă de înaltă densitate)

 

Incredibil de puternică, având în vedere densitatea sa, polietilenă de înaltă densitate (HDPE) este un material solid care poate tolera temperaturi ridicate și substanțe chimice puternice. Unul dintre motivele pentru care HDPE este utilizat atât de regulat este faptul că poate fi reciclat în mai multe moduri diferite și, prin urmare, transformat în multe lucruri diferite.

 

Utilizări obișnuite ale HDPE: soluții de curățare și containere de săpun, depozitare de alimente și băuturi, pungi de cumpărături, țevi, izolație, capace pentru sticle, rezervoare de combustibil pentru vehicule, căști de protecție, scânduri din lemn de faux, compozite reciclate lemn-plastic.

 

PVC-ul (Policlorura de vinil)

 

Rezistent la daune chimice și biologice, PVC-ul este ușor de lucrat și se transformă în forme, făcându-l un material extrem de practic. În ceea ce privește proprietățile sale, PVC-ul este unul dintre cele mai versatile plastice. Poate fi folosit pentru a crea foi rigide, ușoare, dar poate fi folosit și pentru a realiza materiale din piele artificială, cum ar fi mușamaua.

 

Utilizări obișnuite ale PVC-ului: mobilier, îmbrăcăminte, containere medicale, tuburi, țevi de apă și canalizare, pardoseli, plăci, discuri de vinil, cabluri, recipiente pentru soluții de curățare, sticle de apă.

 

LDPE-ul (polietilenă cu densitate redusă)

 

La condiții normale de temperatură, polietilena cu densitate redusăeste un material foarte nonreactiv, implicit unul dintre cele mai frecvente materiale plastice utilizate în momentul actual. Poate rezista la temperaturi care se apropie de 100°C și, deși nu este la fel de puternic ca HDPE (omologul său de înaltă densitate), este cu siguranță mai rezistent.

 

Utilizări obișnuite ale LDPE: tăvi, containere, suprafețe de lucru, piese ale mașinilor, capace, suporturi pentru băuturi „cu 6 inele”, cutii pentru băuturi, carcase de protecție, carcase de hardware pentru computer, corpuri de joacă (diapozitive și altele asemenea), coșuri, saci pentru rufe, etc.

 

5: PP=ul (Polipropilena)

E important să știm care sunt tipurile de plastic cele mai utilizate pentru a ști cum putem să îl reciclăm. Clasificarea plasticului face reciclarea mai ușoară. Înainte de a recicla, încearcă să fii atent la ce tip de plastic ai de gând să reciclezi. Nu toate plasticele sunt reciclabile

 

PET(1)

HDPE(2)

PVC(3)

LDPE(4)

PP(5)

sticle de apă, suc, ulei etc.sacii, recipiente pentru șampon, bidoane, lădițe etc.termopanele, lambriu, jucării, cabluri etc.tavi, caserole  etc.sticle, dopuri pentru sticle, găleți, ligheane, paie etc.
se colectează selectivse colectează selectivnu sunt reciclabile și nici reutilizabilenu sunt reciclabile, dar poate fi reutilizatenu trebuie reciclat selectiv (procesul de reciclare este aparte)

 

 

 

 

 

 

 

În plus, pentru o reciclare corectă, trebuie să urmezi încă alți pași:

  • trebuie să spălăm plasticul înainte de a-l recicla
  • trebuie să scoatem capacele sticlelor de plastic
  • trebuie să compresăm volumul plasticelor (prin strivire, de exemplu)

O reciclare cât mai corectă înseamnă o reciclare eficientă. 

Știri similare