Înapoi
Contul meu Petiție Program Soluții Știri

Colectăm selectiv și în școală

semnează și tu petiția

Educația pornește din școală, iar dacă în toate instituțiile de învățământ ar exista un model de colectare selectivă, avem șansa de a ne dezvolta de mici un simț de răspundere mai mare față de planetă.  

România produce anual 5,8 milioane de tone de deșeuri, cu o medie de 272 kilograme pe cap de locuitor.  

Materia organică reprezintă undeva la 56% din această cantitate (iar din 2021 vom strânge compostul separat, yey!). Urmează plasticul cu o pondere de 9,9%. Hârtia și cartonul au și ele același procent. Restul de deșeuri sunt: 4,1% sticlă, 2,3% metal și 17,8% alte deșeuri.  

Vedem că plasticul & hârtia și cartonul au cea mai mare pondere din cantitatea de deșeuri reciclabile. Și cum instituțiile de învățământ sunt mari generatoare de deșeuri, mai ales din aceste două categorii, de ce să nu punem la punct un sistem de colectare selectivă în toate școlile din România? Rezolvăm o parte a problemei de la bun început.

Un alt motiv ar fi faptul că trebuie să ne îmbunătățim rapid rata de colectare și de reciclare. Se pare că în 2018 am reciclat doar 11,1% din totalul de deșeuri. Aproape că suntem codași în Uniunea Europeană, fiind pe locul 26 din 27 din țările membre conform Eurostat.  

Știți vorba: “frumoasă țară, păcat că-i locuită”. Pe cât de funny, pe atât de adevărat, dar nu mai vrem să se aplice la noi. Unul din lucrurile importante pentru generația noastră e că situația trebuie să se schimbe. Și suntem pregătiți să le cerem să acționeze celor care au puterea să o facă, pentru că știm că singuri nu ajungem prea departe.

 

Ne dorim să facem încă un pas spre normalitate.  

Dacă noi facem un efort să colectăm selectiv acasă, normal că te enervezi când vezi că la școală nu ai cum. Și dacă nu faci încă asta acasă, măcar să îți intre în reflex de la școală. Ce zici, ești cu noi?

 

SEMNEAZĂ ȘI TU PETIȚIA ASAP!  
 

Știri similare