Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Plasticul e peste tot

chiar și în insecte

Poluarea cu plastic e o problemă planetară despre care toți vorbim. Ne blamăm pe noi, oamenii, pentru apele contaminate. Însă nu ne scapă nimic din vedere?  

 

Dacă am îndepărta plasticul vizibil, ce ar rămâne?

Vedem peste tot poze cu animale prinse, la propriu, în bucăți masive de plastic. Însă, poluarea cu microplastice este la fel de mare, din cauza răspândirii acestora peste tot în apa sărată, potabilă, aer și mâncare.

Ai nevoie de mai multe detalii despre microplastice? Perfect, poți citi aici

Problema microplasticelor s-a dus și mai departe de când cercetătorii au descoperit că acestea sunt consumate de larve de insecte și transportate în aer atunci când acestea se dezvoltă și încep să zboare.

 

Rezultatul?

Microplasticele intră în insectele mici, iar la rândul lor, contaminează lanțurile alimentare.

Mai mult, animalele care trăiesc în medii acvatice ingerează microplastic, pentru că nu fac diferența între hrana lor și bucățile minuscule de plastic, iar lanțul alimentar este din nou afectat și oamenii se pot îmbolnăvi.

 

Există un experiment?

Amanda Callaghan și colegele sale au suspectat că organismele vii pot fi cele care transportă plastic în mediu prin ingerare.

Experimentul a decurs astfel: au hrănit larve de țânțari cu microplastice în laborator. Acestea testau insectele în fiecare etapă, pe măsură ce se dezvoltau: de la larvă în stadiul 1, până la cele în stadiul 4, care se pregătesc să iasă din apă și să se transforme în zburători.

 

Ce au observat?

Materialele plastice cu care insectele au fost hrănite au fost reținute în intestine, pe măsură ce treceau în fiecare etapă de dezvoltare.

În acest fel, fiecare insectă care își petrece o parte din viață sub apă devine, involuntar, un purtător de poluare cu microplastice.

De aici, lanțul trofic este afectat până la păsări, insecte prădătoare în aer și în natură.

Concluzia echipei de cercetare se rezumă la un semnal de alarmă, pentru că tot plasticul ingerat de larve a rămas în interiorul sistemelor intestinale, contaminând, astfel, medii noi.

 

SURSE:

Știre verificată și inspirată din:

Royal Society: Up and away: ontogenic transference as a pathway for aerial dispersal of microplastics

CNBC: Mosquitoes are eating plastic. Why that’s a big problem.

New Scientist: Mosquitoes are eating plastic and spreading it to new food chains

The Conversation: Microplastics are getting into mosquitoes and contaminating new food chains

 

ÎNROLEAZĂ-TE!

Te-ai săturat de o lume care se îneacă în plastic? Hai să facem o schimbare împreună.

Fă primul pas și înrolează-te aici!  

 

Știri similare