Înapoi
Contul meu Parteneri Evenimente Soluții Știri

Dacă nu plastic, atunci ce?

6 materiale naturale numai bune să-l înlocuiască

Am început o relație serioasă cu plasticul, una care durează de mai bine de jumătate de secol, însă abia recent ne-am dat seama cât de toxică este această legătură. 

Știm cât de mult rău face, am văzut în ce situație am ajuns (dacă n-ai văzut, you should - îți va schimba complet perspectiva) și am aflat că suntem înconjurați de plastic, oriunde am merge.  

Faptul că Parlamentul European a votat interzicerea plasticului de unică folosință până în 2021 este o primă rază de speranță, însă e clar că trebuie redus drastic consumul de plastic de orice fel. Uite ce alternative există:

 

1. PLA - Acidul polilactic 

Este un polimer biodegradabil, obținut din surse regenerabile precum amidonul de porumb.

 • Amprentă de carbon scăzută. Eliberează de 4 ori mai puține emisii de carbon decât producția de plastic tradițional.
 • Grijă mare la reciclare! Produsele din PLA seamănă foarte mult cu cele din plastic, motiv pentru care se pot încurca cu ușurință. Dacă ajung în cuvele cu produse reciclabile din plastic însă, vor contamina întreg procesul. Produsele de unică folosință din PLA sunt potrivite pentru producerea de compost industrial, fiind biodegradabile, deci trebuie colectate separat.
 • În cât timp se descompune? Este un produs compostabil, însă nu se descompune rapid în orice mediu. Conform unui studiu, acest proces durează până la un an, dacă se desfășoară în apă la temperatura camerei. Alte surse declară că în ocean ar dura între 6 și 24 de luni. Nu se întinde de-a lungul a sute de ani, însă, chiar și așa, nu trebuie aruncate la nimereală.

 

2. Mater-Bi 

Este acest material versatil, asemănător cu primul, fiind obținut tot din amidon de porumb și uleiuri vegetale, însă are o compoziție chimică diferită.

 • Majoritatea plaselor biodegradabile sunt făcute din Mater-Bi și se pot găsi și tacâmuri biodegradabile din același material.
 • În cât timp se descompune? În apă marină, în 9 luni.

 

3. OoHo 

Este un material numit Nopla, făcut din alge brune. O alternativă de a înveli porțiile de apă, poți vedea aici cum arată.

 • Foarte eficient. Algele brune cresc cu câte un metru pe zi, deci sunt o sursă și mai eficientă decât porumbul.
 • În cât timp se descompune? În pământ în doar 4 până la 6 săptămâni.

 

4. Sucul de nopal 

Este un nou polimer făcut din suc de cactus cu alte elemente, precum ceara vegetală.  

 • Un material excelent. Cactusul crește în zone aride, nu are nevoie de teren fertil, fertilizatori chimici și nici măcar de apă.
 • Downside. Nu este la fel de durabil ca plasticul, dar este un ambalaj foarte util.
 • Cum se descompune? În mediu în câteva săptămâni.

 

5. Frunzele de bananier 

Este o metodă de ambalare a mâncării.

 • Multiple avantaje. Frunzele de bananier se găsesc din belșug în natură. Costurile sunt reduse, iar amprenta de carbon este mult mai mică față de ambalajele tradiționale.
 • Unde? Se folosesc deja în supermarketurile din Vietnam, Thailanda, Filipine și Bali. Frunzele de bananier se găsesc însă și la noi, fie pentru a fi folosite în bucătărie, fie pentru a înlocui folia de plastic pentru anumite alimente.

 

6. Ciupercile 

Sunt o alternativă ecologică la ambalajele din plastic.

 • De ce e o soluție bună? Procesul de fabricație pentru ambalarea ciupercilor se face prin creșterea ciupercii, ceea ce nu necesită hidrocarburi, consumă puține resurse, iar energia consumată este mai mică decât cea a fabricării plasticului.
 • Care sunt dezavantajele? Materialul nu e atât de etanș ca un ambalaj tradițional, producția durează mai mult timp comparativ cu ambalajele din plastic, iar varietatea produselor este restrânsă. nu pot fi create într-o varietate foarte mare de produse.

 

Pentru și mai multe informații, mergi la sursă: articolul scris de VICE despre cum “Plasticul a murit”.

Știri similare