Înapoi
Contul meu Parteneri Evenimente Soluții Știri

De ce împreună și nu separat?

filosofia schimbării privită de Barbara Veiga

Decât O Revistă a avut o discuție cu ea la începutul Festivalului de Film despre Mediu și Oameni Pelicam, conversație care poate fi urmărită aici în totalitate. Mai jos, aveți pe scurt câteva idei despre ce înseamnă să lupți alături de alții pentru a ajunge la o schimbare palpabilă. 

 

Totul a început la 14 ani

Curăța una din plajele pe care mergea în weekenduri și, simțind că este un lucru greșit pe planetă să existe atât gunoi, a  început să caute ONG-uri internaționale pentru că “Oceanele sunt pentru toată lumea, nu contează ce limbă vorbești, de unde ești.”

 

A crezut întotdeauna în puterea colectivă

Mai ales atunci când vine vorba despre acțiuni necesare supraviețuirii. A preferat să caute seminarii, dezbateri despre mediu, lucruri care aduceau oamenii împreună, cu care putea întoarce problema pe toate părțile. Pasiunea a dus-o mai departe înspre a face oamenii mai conștienți despre problema cu care ne confruntăm.  

 

“Chiar dacă aveam job de comunicator, fotograf, separam gunoiul, făceam curățenie, ajutam la navigare”

Implicarea pe care te decizi să o ai asupra oamenilor și mediului din jurul tău ține doar de tine, dar fiecare poate face ceva, oricât de neînsemnat poate părea la început: cineva scrie, altul pictează, unii dansează și așa mai departe. Lasă-ți amprenta personală asupra lumii și continuă să fii motivat să acționezi.  

 

O nouă zi, un nou set de decizii

În fiecare zi poți face pași mici înspre a face o schimbare: ce mănânci, cât durează dușul pe care-l faci, cum ajungi la muncă. “Nu prea mai avem scuze”, spune Barbara. Dacă întâmpini dificultăți, caută să te aliezi cu oamenii care trec prin același lucru ca tine și vezi ce soluții au găsit ei. Caută să faci parte dintr-o comunitate cu ale cărei principii rezonezi pentru că “Trebuie să regândim viitorul pe care vrem să-l avem”.  

 

Schimbarea spre un nou stil de viață

Inspirată să facă pași înspre sustenabilitate de multe documentare de pe BBC și National Geographic, a început să facă schimbări întâi mici, apoi mari. A decis să meargă pe o dietă vegetariană, pentru că a ajuns la concluzia că și asta poate avea un impact. Preferă să meargă în magazine second hand și a descoperit și upcycling-ul, care reinventează lucrurile.  

 

“Trebuie să fim deschiși și să găsim frumosul în a reconstrui lucruri, pentru că orice punem pe planetă ajunge, într-un fel sau altul, la gunoi.”

Crede cu tărie că oricine își poate folosi meșteșugurile ca să îi inspire pe alții. Tot ce a făcut a folosit ca pe o unealtă - fotografie, film, performance, și până și cartea recentă în care își povestește experiența pe apă.  

 

“Când te gândești că ești global, vocea și pasiunile tale nu au cum să nu ajungă și-n alte locuri, alte realități. Devine mai ușor, mai natural.”

Alături de două prietene, a fondat anul trecut Women’s League of Oceans pentru a putea vorbi despre exploatarea resurselor marine, încălzirea oceanelor și poluarea cu plastic. Scopul mișcării este de a aduna femei cercetătoare, atlete, fotografe, artiste, care să-și arate împreună munca, să educe și să influențeze oamenii. Au reușit să contribuie la un festival de film despre oceane, au făcut o campanie contra unor deversări de petrol din nordul Braziliei și au scris despre comunitățile locale afectate.  

 

Încheie spunând că “Natura nu are nevoie de noi, noi avem nevoie de natură.”, o concluzie nu numai sănătoasă, ci și suficient de puternică cât să pună lucrurile în perspectivă.  

 

SURSE:

Știre inspirată din:

DOR: Iulie fără plastic

 

ÎNROLEAZĂ-TE  

Vrei să schimbăm ceva ASAP? Înrolează-te acum.

Știri similare