Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

De la mască la cărămidă

e drum scurt

Cu toate că pandemia a redus semnificativ emisiile de carbon la nivel global, echipamentele de protecție individuală au devenit noua formă de poluare. Ce-am câștigat pe-o parte, am pierdut pe cealaltă.

Dacă fiecare persoană din Marea Britanie ar folosi zilnic o mască de unică folosință timp de un an, ar crea 66.000 de tone suplimentare de deșeuri contaminate și 57.000 de tone de ambalaje de plastic, spune un studiu. E greu să-ți imaginezi astfel de cifre, dar asta nu înseamnă că nu-s reale.

 

CĂRĂMIZI FĂCUTE DIN MĂȘTI

Schimbăm continentul, mergem în Asia, mai precis în India. Un raport al Comitetul Central de Control a Poluării zice că țara generează zilnic aproape 101 tone metrice de deșeuri biomedicale legate de COVID-19 (o tonă metrică = 1,000 kg). Când zicem deșeuri biomedicale ne referim la măști, mănuși și halate.

În aprilie, când lumea vorbea despre cum pandemia o să reducă nivelul de poluare, Surat Binish Desai se gândea la cât de afectat o să fie mediul înconjurător. Este un tip de 27 de ani, cunoscut sub numele de “omul reciclării din India”, pentru că s-a concentrat de-a lungul timpului pe reciclarea deșeurilor neglijate.

În 2010 și-a câștigat faima prin proiectarea unei cărămizi numită P-Block, făcută din hârtie industrială și deșeuri de gumă. În aprilie însă, s-a închis în propriul laborator cu doi saci de măști colectate de la familie (și ținute 2 zile în dezinfectant) pentru a studia materialul.

Planul era să creeze o nouă versiune de cărămidă: Block 2.0, făcută din deșeuri biomedicale. A experimentat pe mai multe prototipuri până să ajungă la proporția optimă: 52% polifenilen mărunțit, 45% deșeuri de hârtie și 3% liant.

După ce a creat-o, a și testat-o, ca să vadă ce și cum. Cărămizile s-au dovedit a fi de 3 ori mai puternice decât cele normale, absorb de 10 ori mai puțină apă, sunt ignifuge, reciclabile și rezistente la dăunători. Ce să vrei mai mult de atât?

 

CE FACE MAI DEPARTE?

Dar la producție e nevoie de materie primă, așa că a amplasat containere în spații publice din Surat și Valsad. În același timp, încearcă să stabilească legături cu spitale, mall-uri și saloane. Rezultatul? Pe de-o parte, se asigură că oamenii nu mai aruncă măștile la nimereală, pe de alta, transformă deșeuri imposibil de reciclat într-un produs super util, necesar și la mare căutare!

Proiectul lui a ajuns deja în stadiul comercial. Are infrastructura necesară producției încă de la P-Block și mai sunt doar câțiva pași de făcut pentru a da drumul la Block2.0. Trebuie să se miște repede, ținând cont de faptul că are deja comenzi din partea arhitecților și designerilor de interior.

Așa cum un măr pe zi ține dentistul la distanță, noi spunem că o veste bună pe săptămână ține speranța în vizor.

 

SURSE

The Hindu: India’s ‘Recycle Man’ makes bricks from discarded face masks 

News 18: 'Recycle Man of India' is Converting Waste Masks and PPE Kits into Eco-friendly Bricks to Help Earth Breathe

World Economic Forum: How face masks, gloves and other coronavirus waste is polluting our ocean

 

ÎNROLEAZĂ-TE!

Înrolează-te ca să ții pasul cu ce se întâmplă în lume legat de plastic, atât știrile bune, cât și cele rele. Pe bune. Directe. Nefiltrate. Doar selectate.

 

 

Știri similare