Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Doriți și ambalaj?

Să facem un calcul rapid

Să facem un calcul rapid: din cele 78 de milioane de tone metrice de ambalaje din plastic produse anual la nivel global, doar 14% sunt reciclate. Super puțin.  

Plasticul ușor și plutitor, care scapă de colectare, curge în oceanele noastre. Cam 9 milioane de tone anual. Și ce e nasol aici e că o mare parte din țările în curs de dezvoltare nu au infrastructura dezvoltată pentru a-l gestiona, așa că își face de cap pe unde apucă: în apă, aer și cam peste tot.  

 

Reciclăm?  

Reciclarea necesită energie, apă și transportul materialelor. Majoritatea materialelor plastice reciclate sunt mărunțite, topite și transformate în mărfuri - cum ar fi cherestea, lână sau covoare, care, în cele din urmă sunt destinate depozitelor de deșeuri.

Chiar dacă producătorii au început să facă sticlele din ce în ce mai subțiri pentru a reduce plasticul și ambalajele termocontractabile, adevărata problemă rămâne în picioare: materialele plastice sunt fabricate din resurse neregenerabile, iar majoritatea nu văd niciodată o a doua viață.

Și mai e și la îndemână: cumpărătorii văd produsul, plasticul protejează alimentele de presiune, umiditate, lumină și bacterii, dar nu dispare prea repede.  

 

Ce au mișcat companiile alimentare?  

Au început să folosească o folie flexibilă numită celofan, fabricată din plante.  

Chimiștii au imitat acest biopolimer cu clorură de polivinil și mai târziu polietilenă mai puțin toxică, adică recunoscuta folie de plastic.  

 

Ce se face acum?  

Proiectanții, inginerii, biologii, investitorii și reciclatorii se străduiesc acum să dezvolte ambalaje care se încadrează în mandatele a ceea ce se numește economia circulară și visează la o viață fără ambalaje de plastic.  

 

Unii comercianți sunt deja on the market:

#1. Ekoplaza, un supermarket din Olanda, dedică un culoar cu mai mult de 700 de oferte „fără plastic”, învelite sau conținute în carton, metal, sticlă sau plastic compostabil certificat.  

#2. Islanda, un retailer britanic, intenționează să elimine plasticul din toate produsele sale de marcă proprie în termen de cinci ani, în favoarea sticlelor de sticlă returnabile, a tăvilor de hârtie și celuloză și a materialelor plastice, cum ar fi celuloza, care sunt compostabile.

Tu ce faci când ajungi față în față cu alimentele învelite în plastic?  

 

SURSE:

National Geographic: Eat your food, and the package too

The Guardian: World's first plastic-free aisle opens in Netherlands supermarket

 

SEMNEAZĂ

Dacă vrei să faci un pas în fața plasticului, dă o semnătură în petiția ASAP aici!  

 

Știri similare