Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Enzima care mănâncă plastic

viitorul reciclării

În prezent procesul de reciclare a sticlelor de plastic este unul foarte dificil: este greu să le descompui în componentele lor chimice pentru a face altele noi. Deci, anual se creează mai mult plastic nou din ulei. Dar o nouă descoperire s-ar putea să ne salveze.

 

ENZIMA CARE “MĂNÂNCĂ” PLASTIC

E vorba despre o enzimă derivată din bacterii care au evoluat în mod natural și și-au dezvoltat abilitatea de a mânca plastic. Astfel, există posibilitatea de a recicla complet sticlele de plastic.

Totul a început în 2016 când s-a descoperit într-o groapă de gunoi din Japonia un gândac care mânca plastic. Din el au fost extrase două enzime care au aceeași capacitate. Oamenii de știință le-au pus împreună și au dat naștere în 2018 la o primă versiune care putea să descompună plasticul în câteva zile.

Mergând mai departe și alăturând ceea ce au creat anterior la această bacterie nouă, i-au accelerat efectul, aceasta având capacitatea de a descompune plasticul de 6 ori mai repede!

Oamenii de știință zic că dacă o vor combina cu unele capabile să mănânce bumbac, vor putea fi reciclate inclusiv hainele din materiale textile combinate. Anual se incinerează sau se aruncă la groapa de gunoi milioane de tone de haine, iar această enzimă ar putea fi o soluție.

Cercetătorii spun că au găsit și un gândac care mănâncă un alt tip de plastic, poliuretan, care este folosit în foarte multe arii, însă este rar reciclat. În procesul de reciclare, eliberează un număr mare de toxine care omoară majoritatea bacteriilor, însă acest tip de gândac pare să folosească materialul drept mâncare pentru a face procesul și mai rapid.

Este doar una din poveștile în care cercetătorii aduc în laborator învățăturile primite de la natură, ceea ce nu poate duce decât la un rezultat pozitiv. Așteptăm mai multe vești de acest gen cât mai curând. Avem nevoie de ele!

Dacă ai o idee despre plastic pe care vrei să ne-o povestești, întroleză-te ASAP și trimite-o printr-un story, direct de la tine din cont!

 

SURSE:

The Guardian: This article is more than 2 months oldNew super-enzyme eats plastic bottles six times faster

 

ÎNROLEAZĂ-TE!

Dacă ai o idee despre plastic pe care vrei să ne-o povestești, înrolează-te ASAP și trimite-o printr-un story, direct de la tine din cont!

Știri similare