Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Guma de mestecat & plasticul

De Cosmin Mindru

Cosmin Mîndru, documentaristul revistei ASAP, a întors problema plasticului pe toate părțile și ne-a spus într-un articol despre guma de mestecat.  

 

Curios să afli? Citește chiar aici:  

Majoritatea dintre noi folosim guma de mestecat. Fie că n-ai ce face și te plictisești sau vrei să fii mai fresh, mesteci gumă. Ce multă lume nu știe este cât de mult poate polua guma de mestecat. Între 80-90% din guma pe care o mestecăm nu ajunge la coșul de gunoi, fiind pe locul 2 după mucurile de țigară. 

 

Ok, dar de ce guma de mestecat poluează mediul?

Guma este fabricată din polimeri, mai exact, plastic sintetic. Dacă guma conține plastic, pe lângă alte ingrediente (cum ar fi cauciucul butilic - un tip de cauciuc din care se fac mingi de baschet și partea interioară a anvelopelor pentru autoturisme), iar noi avem o problemă majoră legată de plastic, atunci de ce nu am avea grijă de guma de mestecat?  

Descompunerea gumei este un proces complex și de lungă durată.

Încă nu se știe exact în cât timp guma de mestecat se va degrada complet, dar procesul începe undeva pe la 50 de ani după utilizare și se termină în cam 500 de ani.  

 

C'mon, guys. Nu e atât de greu să o arunci la coșul de gunoi.  

Guma pe care nu o arunci la coșul de gunoi va rămâne mult și bine pe stradă până când cineva o va lua de acolo. Pe lângă astea, guma de mestecat poate ajunge în râuri, colectând toxine pe parcurs, și, în final, la tine.  

De exemplu, Singapore a avut o astfel de problemă, interzicând guma de mestecat. De atunci, multe țări au introdus coșuri pentru guma de mestecat, tocmai pentru a ajuta la curățarea străzilor; a avut un succes atât de mare încât a redus deșeurile produse de gumă cu 46%.

Totodată, Islanda a devenit primul lanț de supermarketuri din Marea Britanie care vinde gumă de mestecat plastic-free.

Data viitoare când vei vrea gumă de mestecat, gândește-te dacă chiar merită.  

Stay tuned pentru informații despre plastic și dacă te-am stârnit măcar puțin împotriva plasticului, semnează petiția ASAP aici!  

 

Surse 

Ecofreek: Is Gum Biodegradable? The Environmental Impact

Zero Waste: Scotland: Preventing chewing gum litter 

Independent: Iceland becomes first UK supermarket to sell plastic-free, biodegradable chewing gum

 

SEMNEAZĂ

Stay tuned pentru informații despre plastic și dacă te-am stârnit măcar puțin împotriva plasticului, semnează petiția ASAP aici!  

 

Știri similare