Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Mentalități vechi vs. mentalități noi

by Andreea Tiță

Orice schimbare este considerată a fi grea. Creierului îi place obișnuința: aduce confort, liniște și împăcare. Dar dacă rămâi în același loc și nu schimbi nimic, cum te aștepți să evoluezi?

Lucrurile nu se schimbă în mai bine de la sine, fără niciun pic de efort, dar asta nu înseamnă că efortul trebuie să fie dificil. Poate fi tare, challenging, plăcut. Depinde cum privești situația.

Andreea Tiță, noul membru al echipei de voluntari ASAP pe postul de scriitor social media, pune punctul pe ”i”: cum să privești situația când nu-ți place schimbarea, dar știi că trebuie s-o faci?

 

CHIAR CREZI CĂ EXISTĂ O SOLUȚIE AICI?

Reciclarea este importantă în lumea actuală dacă vrem să lăsăm această planetă generațiilor viitoare. Este bună pentru mediu, deoarece facem noi produse din cele vechi care nu ne sunt de niciun folos. Reciclarea începe acasă. Dacă nu aruncăm niciunul dintre produsele vechi și, în schimb, le folosim pentru ceva nou, atunci efectiv reciclăm.

Când ne gândim la reciclare, ar trebui să ne gândim cu adevărat la întreaga idee: reduce, reuse and recycle. Am fost neglijenți până acum cu modul în care am tratat Pământul și este timpul să ne schimbăm, nu doar modul în care facem lucrurile, ci modul în care gândim.

La prima vedere, reciclarea pare să aibă mult sens, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al igienizării mediului în care trăim. Într-adevăr, multe instituții de stat au încurajat sau au solicitat programe de reciclare, iar publicul asociază în general reciclarea ca fiind bună pentru mediu, și implicit, bună pentru viața fiecăruia.

Să ne gândim la faptul că noi, românii, suntem un popor foarte familiarizat cu melodia ’’Bun îi vinul ghiurghiuliu’’ și la o petrecere în care răsună melodiile copilăriei, se golesc foarte multe sticle și doze din plastic și aluminiu. Dacă am refolosi toate aceste recipiente într-un mod inteligent, punând la treabă imaginația, am putea construi cel mai frumos perete de confesiuni spuse în cele mai sincere ore ale serii.

De asemenea, sticlele din plastic pot fi utilizate ca o unealtă de grădinărit, florile pot crește frumos în jumătatea de plastic colorată, ca mai apoi, să le dăruim mamei pentru o recompensă financiară și promisiunea că nu o să facem compromisuri în legătură cu alegerile făcute, chiar și în momentul în care, la magazin produsele cu etichetă ’’BIO’’ sunt mai scumpe față de cele ’’de rând’’.

Să ne gândim la celebra ’’Finetti’’, nelipsită din casele noastre, plăcerea nevinovată a fiecăruia. Atunci când se termină, și se termină destul de repede, în loc să mergem la magazin să cumpărăm alta, putem face ciocolată în casă. Privește partea bună: mâncăm natural și putem să punem compoziția în același recipient just to trick your friends. That’s called reuse.

Sticla de plastic de Coca Cola sau orice fel de suc, că apa nu mai ne place, mai ales cea de 0.5 l este cea mai des aruncată în spații neamenajate, mai precis pe jos. Dacă am deschide ochii, am putea observa că nu la foarte mare depărtare există coșuri special amenajate. That’s called recycle.

Dacă am folosi sticle ’’de sticlă’’, căni și recipiente speciale pentru depozitarea lichidelor și a alimentelor, pe care le putem lua cu noi pe parcursul zilei, am economisi și bani, dar am și ajuta la reducerea consumului de plastic și a altor materiale dăunătoare mediului. That’s called reduce.

Hai să fim serioși. Câtă lume ar alege să recicleze din moment ce pe piață există atâtea produse, de orice fel și material, ce pot fi schimbate în fiecare zi?

Răspunsul îl știm cu toții pentru că și noi am fost la un moment dat în aceeași situație, nimeni nu reciclează în mod controlat și asumat, deoarece nu suntem învățați să facem asta. Ne complacem în situația de a ne afla într-un loc ce putea fi mai curat și mai bun, promisiuni făcute chiar de cei mai înalți în stat. Nu ne este arătat cum ar trebui să fie mai bine, pentru că fiecare trage pentru sine.

Nu vi se pare trist? Există oameni care încearcă să facă o schimbare, atât pentru ei, cât și pentru mediul în care trăiesc, prin orice modalitate, și nu sunt auziți de nimeni.

Totuși nu se dau bătuți chiar dacă sunt loviți de indiferență și nepăsare, continuă să se lupte cu un stat ce nu poate adopta măsuri necesare schimbării.

 

SURSE

Andreea Tiță

 

Înrolează-te

Înrolează-te și semnează PETIȚIA ASAP pentru implementarea unui sistem de colectare selectivă în toată țara!

 

 

 

Știri similare