Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Microplastic în vârf de Everest

și cum a ajuns acolo

Am trecut deja în revistă (la propriu) ce e ăla microplastic, cum se formează și pe unde îl găsim, însă am povestit la modul general în acest articol. Revenim cu detalii importante din care o sa vă dați seama mai bine cum stau de fapt lucrurile.

 

EVERESTUL ȘI PLASTICUL

Anul trecut, o echipă formată din mai bine de 30 de cercetători au mers în Valea Khumbu din Nepal, chiar la poalele muntelui Everest pentru a cerceta zona. Au instalat cinci stații meteorologice și au colectat sute de probe de piatră, apă, zăpadă, gheață și multe altele.

Deplasarea face parte dintr-un proiect mare organizat de National Geographic și susținut de Rolex, ca parte din “Inițiativa Planetei Perpetue”. Este un efort ambițios în care se studiază cum schimbările climatice afectează atât Everestul, cât și regiunea înconjurătoare. Despre rezultate găsiți mai multe aici.

Au fost adunate mostre de zăpadă și de gheață încă de la baza muntelui până pe balconul Everestului: o platformă aflată la 8.400 de m înălțime unde alpiniștii se pot odihni înainte de a parcurge ultimii metri până în vârf (altitudinea e de 8.849 m). Analizele ulterioare au arătat că eșantioanele erau pline de fibre subțiri de microplastic. Cercetătorii spun că rezultatele sunt surprinzătoare, ținând cont că muntele Everest este totuși unul din cele mai retrase și necontaminate locuri de pe planetă.

Cu toate că rezultatul a fost neașteptat, cercetătorii zic că nu este de mirare că s-au găsit astfel de concentrații. În aproape fiecare loc în care s-a pus problema existenței microplasticului, acesta a fost găsit într-o cantitate mai mică sau mai mare: de la cele mai adânci canale ale oceanului până la cele mai înalte vârfuri de munți.

 

CUM A AJUNS ACOLO

În general, particulele de microplastic sunt purtate de vânt pe distanțe mari, însă, în acest caz, vina este cel mai probabil a alpiniștilor și trakkerilor. Nu au aruncat nimic pe jos, doar că țesăturile sintetice lasă fibre pe măsură ce sunt purtate. Un studiu spune că un gram de îmbrăcăminte sintetică eliberează până la 400 de fibre de microplastic la fiecare 20 de minute de utilizare.

Și ce anume s-a găsit pe Everest? În mare parte, fibre de poliester, acril, nailon și polipropilenă - toate fiind materiale utilizate în mod normal la fabricarea echipamentelor de exterior. Ca o extra dovadă, cele mai mari concentrații au fost găsite în zonele în care oamenii campează frecvent.

Deci, cu toate că produsele din plastic de unică folosință au fost interzise recent în valea Khumbu, iar comunitatea alpinistă a progresat în ceea ce privește colectarea deșeurilor de pe versanții Everestului, cel mai probabil microplasticele vor continua să se acumuleze.

Un lucru e sigur: “Oriunde mergem, lăsăm o amprentă în urma noastră, iar acea amprentă nu este întotdeauna pozitivă”, spune unul din cercetători.

 

SURSE

National Geographic: Microplastics found near Everest’s peak, highest ever detected in the world

 

ÎNROLEAZĂ-TE!

Tu ce amprentă alegi să lași în urma ta? Înrolează-te și informează-te ca ea să fie din ce în ce mai pozitivă.  

 

 

 

Știri similare