Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Natura n-are nevoie de haine

Arctica e locul microplasticelor... din haine

Am mai povestit despre cum stă treaba cu plasticul, însă, microplasticele au altă poveste.  

Au bifat fiecare loc de pe hartă, iar în Arctica, microplasticele n-au venit toate din gunoi, ci din hainele noastre.  

 

Da, exact, din hainele noastre.  

Deși se știe deja că microplasticele au pătruns în cele mai îndepărtate zone ale lumii, mecanismele care stau la baza distribuției lor și scara contaminării rămân neclare, spun cercetătorii.

Pe scurt, sunt gunoaiele care ajung în oceane, mări și alte corpuri mari care poluează și care, din păcate, nu sunt biodegradabile, ci se transformă în microplastice.  

Dacă ești curios să afli cât de mult rău poate face ceva atât de mic, citește aici ce am aflat și noi despre microplastice: https://asap-romania.ro/stiri/ce-sunt-microplasticele  

Astfel, cercetătorii au luat la verificat și colectat microplastice de la adâncimi de 3 până la 8 metri.  

Au prelevat apoi probe și la adâncimi mult mai mari în Marea Beaufort, la nord de Alaska și Canada, colectând microplastice la 1.015 metri.

 

Ce au descoperit?  

La nivelul întregii zone arctice, au confirmat un număr de 40 de particule microplastice pe metru cub de apă de ocean, marea majoritate fiind fibre microplastice (92,3%), din care aproape trei sferturi (73,3 procente) erau poliester.

 

De unde vin fibrele microplastice?  

Din hainele mele, din ale tale, din ale tuturor.  

Potrivit estimărilor cercetătorilor, un singur articol de îmbrăcăminte poate elibera milioane de fibre în timpul unei spălări tipice, iar stațiile de tratare a apelor uzate pot elibera anual peste 20 de miliarde de microfibre.

Acum că știi, poate dai o mână de ajutor planetei doar verificând eticheta unei haine înainte să o cumperi și să încerci pe cât posibil să eviți orice are în compoziție materiale care nu se descompun.  

 

Sursa

Science Alert: Most Microplastics in The Arctic Don't Come From Trash - They're From Our Clothes

 

SEMNEAZĂ

Dacă te-am pus pe gânduri, e primul semn că trebuie să semnezi petiția ASAP.

Iscălește-o aici!  

 

 

Știri similare