Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

O porție cu extra plastic

aici sau la pachet?

CUM STAU LUCRURILE

Ce e tare e faptul că o mână de oameni de știință au adunat toate studiile realizate anterior (undeva la 26 la număr) și au cumulat rezultatele într-un singur loc, aici.  

Pe scurt, un adult mănâncă aproximativ 50,000 de particule de microplastic pe an și respiră cel puțin la fel de mult, mai ales dacă stă într-o zonă urbană. Practic, vorbim de circa 250 grame pe an. Un copil mănâncă mai puțin, undeva la de 40,000 de particule, că na, e copil.

Mergem mai departe? Folosindu-se de aceleași statistici, au ajuns la concluzia că într-un deceniu avem deja 2,5 kg la bord. În 80 de ani ajungem la 8 miliarde de particule, comasate în aproximativ 20 kg de plastic - suficient cât să umplem 2 tomberoane.

Îi tot dăm înainte cu microplasticele, dar poate nu știi sigur despre ce-i vorba. Uite aici afli pe scurt ce sunt și unde se găsesc. 

 

DISCLAIMER

Nici măcar oamenii de știință nu pot aproxima cât microplastic mâncăm pentru că nu s-au făcut încă studii pe toate categoriile de mâncare și băutură. Ei iau în considerare undeva la 15% din ceea ce mâncăm, de fapt. Deci cifrele sunt clar mai mari.  

Cele mai testate produse sunt sarea, berea, majoritatea brandurilor de apă plată, peștii și fructele de mare (aproape toate viețuitoarele marine sunt afectate de microplastice).

Cert e că, cei care beau apă la sticlă de plastic, bagă mai mult plastic decât cei care beau apă de la robinet (130,000 de particule/an apa la PET vs 4,000 de particule/ an apa de la robinet). Aproape că-ți vine să treci pe filtru, nu?  

 

Iulia Boloca s-a băgat ASAP împotriva plasticului

De asta a decis și Iulia Boloca să fie ASAP și să facă o schimbare drastică pentru a reduce pe cât posibil consumul de plastic.  

Nu se știu încă efectele pe care plasticul le are asupra organismului uman, se presupun câteva (inflamații, un răspuns ciudat din partea sistemului imunitar, provocarea celulelor cancerigene and so on), dar bine n-are cum să facă. Suntem totuși într-un punct în care putem redresa situația.

 

SURSE

Articol inspirat din surse pe bune:

The Guardian: People eat at least 50,000 plastic particles a year, study finds

ACS Publications: Human Consumption of Microplastics

Dailymail.uk: We're all eating a credit card's worth of PLASTIC each week

 

ÎNROLEAZĂ-TE!

Înrolează-te și tu dacă nu ești deja parte din armata ASAP și luptă pentru o planetă mai curată!  

Știri similare