Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Obiceiuri noi, sustenabile

de Vasi Adriana, fizician ASAP

Deși fizician, Adriana adună lunar noi informații despre plastic. Dacă data trecută a vorbit despre soluții sustenabile, acum vorbește despre obiceiurile mai puțin bune pe care le avem cu plasticul:  

 

„Exercițiul, mama învățăturii!’’. Asta am auzit de-a lungul vieții de la toți oamenii care au încercat să mă învețe matematică, chimie, fizică etc. Ajung, astăzi, să mă uit puțin la problemă din persoana a treia și îmi dau seama că oamenii ăștia aveau extraordinar de multă dreptate. Ce este extraordinar este faptul că mi-am dat seama că nu se aplică doar în școală acest „slogan”, ci și când vine vorba de un stil de viață „less waste”.  

La ce mă refer? Mă refer la toate obiceiurile pe care trebuie să ți le formezi de-a lungul timpului pentru a produce cât mai puține deșeuri plastice.  

Să vă povestesc puțin din experiența mea personală. Mi-am cumpărat săculeți textili în care să îmi pun fructele și legumele când merg la magazin, dar i-am uitat acasă. Nu e sfârșitul lumii, mi-am cumpărat fructele și legumele în pungi biodegradabile care m-au costat în jur de 10 bani fiecare.  

 

Pe drum spre casă mă gândeam la două lucruri:

1. Nu am afectat cu foarte mult mediul înconjurător  

2. Am cumpărat totuși săculeții textili ca o investiție și nu apuc să îi folosesc pentru că îi tot uit acasă.  

Până când am ajuns acasă gândul numărul 2 a devenit o problemă ce trebuia rezolvată. Prin casă, mă tot învârteam în cercuri gândindu-mă cum să fac să nu mai uit săculeții . De felul meu, sunt o persoană simplă și prin urmare port mai mereu același ghiozdan. Așa că am pus mâna pe săculeții textili și i-am pus într-un buzunar din ghiozdan în care nu umblu. În următoarele “n” excursii până la magazin am avut mereu săculeții în ghiozdan și de fiecare dată când mă întorceam de la magazin, după ce despachetam cumpărăturile îi puneam înapoi. Dar nu vreau să mint pe nimeni spunând că absolut de fiecare dată după cumpărături mi-am pus săculeții înapoi în ghiozdan. Sub nici o formă! La un moment dat, tot uitând să îmi pun înapoi în ghiozdan săculeții rămânsesem cu unul și a trebuit, desigur, să folosesc pungi biodegradabile.

Ce vreau să zic este că e ok să nu îți iasă toate lucrurile din prima, dar cu fiecare zi ce trece trebuie să încerci să faci lucrurile mai bine decât le-ai făcut în ziua precedentă. Așa ajungem să ajutăm mediul înconjurător și în același timp să ne ajutăm și pe noi. În momentul în care realizezi că poți să faci mai mult pentru mediu intri într-o perioadă de tranziție din poziția unui om care nu face nimic către poziția unui om care face cât poate și cât de bine poate el. Și asta este minunat!”

 

SEMNEAZĂ

Fii pe fază, colectează selectiv și semnează Petiția ASAP aici!  

 

Știri similare