Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Plastic transformat în mobilă

dar și într-o experiență

Este o vorbă românească tare bună și potrivită pentru articolul de față: “Fă rai din ce ai”. O știți, nu? Sună de parcă e desprinsă din cărțile de dezvoltare personală, un clișeu aproape romantic. Dar stai să vezi ce bine merge aici.

 

PLASTICUL, MON AMOUR

Povestea plasticului a început de prin 1950, de când s-a dat startul la producția în masă. Materialul în sine este un produs inovator, care a salvat foarte mult timp și bani și a rezolvat multe situații complicate. A început să devină o problemă abia când a fost privit ca un lucru fără valoare.

Oamenii nu sunt atenți cu lucrurile banale: nu le dau mare importanță, nu contează pe unde le lasă sau unde le aruncă. Dacă știm că este un obiect de unică folosință, e clar că nu-i foarte important. Dar dacă-i vorba de un produs scump, suntem atenți când și cum îl folosim și avem maaaare grijă de el.

Și uite așa am ajuns să înotăm în plastic, nu numai în apă, ci și pe uscat.

 

CE-I DE FĂCUT?

Un tip din Amsterdam a făcut una din cele mai tari legături între problema plasticului adunat pe canalele orașului și plăcerea oamenilor de a se plimba cu barca. Dacă adaugi și împlinirea personală de a avea un impact pozitiv asupra unui loc, deja ai ingredientele perfecte pentru o idee de succes.

Acest tip, pe nume Marius Smit, a plecat de la visul de a construi o barcă din plastic reciclat. Nu făcuse așa ceva înainte, nici nu știa cum, dar vedea problema plasticului crescând pe zi ce trece. Și a pornit la drum fără o direcție clară, dar cu o dorință aprigă.

 

BARCĂ SAU MOBILĂ? AMBELE!

În ianuarie 2011 a pus bazele “Plastic Whale”, iar în trei ani a reușit să-și îndeplinească visul: a construit prima barcă din plastic reciclat, adunat din canalele Amsterdamului. S-au implicat pe rând locuitorii orașului, turiști înflăcărați să vadă ce înseamnă să pescuiești plastic, apoi au venit și peștii mari: companiile. Starbucks a fost prima care și-a scos angajații la plimbare și la pescuit de deșeuri.  

La ceva timp, le-a venit ideea de a face piese de mobilă din plasticul adunat. De ce n-ar încerca? Au reușit pe rând să producă mese și scaune, combinând lemn cu deșeurile plastice strânse din apă. Au făcut tam-tam la deschidere ca să arate lumii că plasticul nu este atât de lipsit de valoare cum aveau impresia. Chiar poți face rai din ce ai!

Inițiativa asta sinceră s-a transformat peste ani într-un business pe bune: cu acționari, sponsori, împrumut la bancă și două birouri: unul în Amsterdam, altul în Rotterdam. Curios să vezi ce-au reușit să facă? Lăsăm cifrele să vorbească de la sine. Doar pe 2019 avem așa: 17.978 de oameni au pescuit plastic, 729 de evenimente organizate în Europa, 287 de companii implicate și 40.500 de PET-uri strânse.

Tu cât de departe ești dispus să mergi ca să-ți îndeplinești visul?

 

SURSE:

Plastic Whale: Together for plastic-free waters

 

Înrolează-te

Înrolează-te și arată-ne implicarea ta!  

 

 

Știri similare