Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Plasticul din Pacific

sau marele petic de gunoi

În fiecare an, se varsă în ocean între 5 milioane și 13 milioane de metri cubi de plastic, iar așteptările sunt că această cantitate se va tripla în următorii 10 ani. Nu stăm lângă ocean, dar, chiar și așa, suntem afectați în mod direct. Cum? Peștii și fructele de mare pe care le mâncăm sunt contaminate cu plastic.

 

MARELE PETIC DE GUNOI DIN PACIFIC

Cunoscut și sub denumirea de “vortexul de gunoi din Pacific”, această cantitate de deșeuri este acumulată datorită a patru curenți care se învârt în sensul acelor de ceasornic. Ele adună tot ceea ce găsesc în calea lor, formând în timp două epicentre și o zonă intermediară.

Pe scurt, marele petic de gunoi acoperă o suprafață de 1.6 milioane de metri pătrați. Ca să o vizualizezi mai ușor, imaginează-ți că e de 3 ori cât Franța. Ea a tot crescut pentru că gunoiul care s-a strâns nu este biodegradabil, ci este plastic care nu face decât să se spargă în bucăți din ce în ce mai mici, aka microplastic. Vezi aici mai multe despre acest subiect.

 

CINE REZOLVĂ PROBLEMA

Ocean Cleanup este o organizație non-profit care dezvoltă tehnologii pentru a elimina plasticul din oceane. Ca să-și atingă obiectivul, folosește mai multe modalități: pe de-o parte, curăță ce e deja existent, pe de altă parte, oprește plasticul pe drumul spre ocean.

Este în același timp una din cele mai importante inițiative la nivel mondial care se ocupă de curățarea oceanului. Pentru asta au creat un dispozitiv ingenios de curățare care funcționează ca un “Pac-man gigant”: mătură resturile și gunoaiele folosindu-se de un ecran atașat de o barieră plutitoare. Ei zic că vor reuși să strângă jumătate din cantitatea de gunoi în următorii 5 ani.

 

E POSIBIL?

Ca să vadă dacă obiectivul lor poate fi atins, o echipă de cercetători a creat un model matematic care simulează felul în care funcționează dispozitivul celor de la Ocean Cleanup. Au luat în considerare mai multe scenarii: cum s-ar descurca un singur dispozitiv vs cum ar fi cu 200.

Din păcate, rezultatele arată că mecanismul poate elimina doar 1% din plasticul existent până în 2150 de unul singur. Chiar dacă ar pune în funcțiune 200 de astfel de dispozitive pe o durată de 120 de ani, impactul lor rămâne destul de modest. Este prima dată când a fost testată abilitatea mecanismului de a elimina plasticul din ocean.

 

RĂSPUNSUL LA TEST

Biochimistul marin, Matthias Egger, care lucrează la Ocean Cleanup spune că echipa a pornit de la niște premise greșite: plasticul nu este împrăștiat în mod uniform. Datorită curenților marini, există niște concentrații mai mari în anumite zone, unde s-a adunat de 10,000 de ori mai mult gunoi ca în altele.

Cu toate că marele petic de gunoi din Pacific acoperă doar 0,4% din suprafața oceanului, el a strâns undeva între 30% și 50% din plasticul aflat în oceanele lumii. Egger mai spune că cercetătorii au subestimat capacitatea dispozitivului de a funcționa în aceste circumstanțe.

 

CONCLUZIA

Unul din autorii studiului accentuează faptul că efortul de curățare a oceanului nu este un proces inutil, doar că va fi unul lung, dificil și costisitor. Cert e că trebuie să curățăm încurcătura pe care tot noi am creat-o, dar problema nu se va rezolva doar datorită unui dispozitiv de curățare. Dacă nu ne schimbăm comportamentul, nu avem mari șanse de reușită.

În plus, trebuie să știm că cei responsabili pentru plasticul din ocean sunt în mare parte corporațiile. Dar noi suntem cei care le influențăm deciziile prin comportamentul de consum. Dacă refuzăm să mai cumpărăm anumite produse, vom vedea că oferta se va diversifica pentru că cererea trebuie satisfăcută. Așa că o parte din putere stă în noi și în alegerile pe care le facem.

 

SURSE:

Mongabay: Clean up efforts won’t solve the plastic pollution crisis in the world’s seas

National Geographic: Great Pacific Garbage Patch

Ocean Cleanup: The largest cleanup in history

 

ÎNROLEAZĂ-TE!

Înrolează-te și stai cu ochii pe noi ca să afli știri relevante din toată lumea despre plastic.

 

 

 

 

 

 

 

Știri similare