Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Plasticul și moda

și cum sunt ele conectate

În fiecare secundă se fabrică în jur de 20,000 de PET-uri. Destul de hardcore, nu? Partea bună e că plasticul a atras atenția modei și există o companie care a creat o conexiune directă între cele două.

 

CE FACE MODA CU PLASTICUL

Unifi este liderul industriei textile în Statele Unite - o companie fondată în 1971, care se bazează pe inovare constantă și dezvoltare. În 2017, au vrut să-și recicleze propriile deșeuri plastice de fabricație și așa s-a născut REPREVE: cea mai importantă fibră reciclată din lume.

La scurt timp după, și-au dat seama că ar face o diferență enormă dacă ar recicla PET-uri: ar curăța o parte din poluarea cu plastic, și-n plus, ar profita de o resursă care este în mod normal aruncată. Atunci au început să lucreze la centrul de procesare al sticlelor și centrul de reciclare REPREVE, ambele construite pentru a transforma sticlele în fulgi, rășini și fibre de o calitate foarte înaltă.

Au dezvoltat inclusiv opțiunea REPREVE Our Ocean, “frățiorul” mai mic care folosește doar PET-uri de pe coasta țărilor care nu dispun de sisteme de reciclare, ajutând astfel la rezolvarea poluării marine. Ei adună plasticul înainte ca el să ajungă în ocean.

În doar 3 ani, au ajuns la un total de 20 de miliarde de sticle reciclate, transformate în fibră și apoi în alte produse durabile.

 

DAR CE SE FACE CU FIBRA RECICLATĂ?

Vă întrebați ce fel de produse se pot fabrica dintr-o astfel de fibră? Ei bine, se pare că gama este foarte largă: de la îmbrăcăminte (top-uri, pantaloni, șosete, geci, încălțăminte) până la tapițerie auto și produse casnice precum perdele, covoare sau huse de canapea. Lista este lungă și cuprinzătoare.

Din ce în ce mai multe branduri apelează la tipul ăsta de plastic reciclat și-l folosesc ca “motor de creștere”, adică un motiv în plus ca utilizatorul să aleagă produsul lor: pentru că e un brand sustenabil. Iar dacă aleg varianta REPREVE Our Ocean, dă chiar mai bine.

Ce branduri folosesc acest material pentru a-și fabrica produsele? Printre cei mai activi sunt Nike, Polartec și Target. Dacă sunteți curioși sau vă întrebați de unde să vă cumpărați țoale tari, care fac și un bine general, aveți aici lista întreagă.

 

SURSE

Recycling International: Industry pursues plastic fibre with great success

Unifi

The Guardian: A million bottles a minute: world's plastic binge 'as dangerous as climate change'

 

ÎNROLEAZĂ-TE!

Înrolează-te ca să fii la curent cu proiectele noastre și să lupți alături de  noi împotriva plasticului!

Știri similare