Înapoi
Contul meu Petiție Program Soluții Știri

Reciclarea în lume

 

 

A stat, a analizat, a pus pe hârtie și a transformat tot ce a aflat într-un articol despre reciclarea în lume. Citește articolul Ștefaniei aici:  

 

 

Nu există o singură cale corectă de a ajunge la un răspuns sau de a rezolva o problemă. Azi călătorim prin lume, așa că ia cu tine la citit curiozitate și imaginație ca să vedem cum merge reciclarea la alții și ce putem învăța de la sistemele lor. Te anunț de pe acum că o să fie o călătorie cu multe destinații: Austria, Suedia, Japonia, Coreea de Sud și altele pe care te las să le descoperi singur citind articolul.

Pe cât de numeroase și diverse sunt statele lumii, pe atât sunt de creative pentru a veni cu soluții legate de poluare și reciclare. S-au creat mai multe sisteme de reciclare, fiecare cu o miză specifică zonei din care face parte.  

 

Reciclezi și obții energie și căldură: Suedia și Italia

Prin incinerarea sau fermentarea risipei se obține electricitate și căldură. Apoi, devin resurse esențiale pentru casele care au nevoie. În plus, prin refolosirea resurselor - compostarea alimentelor sau repararea obiectelor de zi cu zi – se maximizează performanța și potențialul fiecărui obiect în parte, dar și în combinații noi.

 

Consumi atent, responsabil și reciclezi mai puțin sau sistemul zero waste: Japonia, Coreea de Sud, Olanda

Zero waste îți sună cunoscut? Ei bine, a ajuns un trand din ce în ce mai popularizat, însă își are originea într-un mic sat montan Kamikatsu, din Japonia. Principiul e să nu arunci, ci să folosești mai puțin, strictul necesar. Iar ceea ce îți rămâne, să reciclezi clar după numeroase clasificări (ei selectează după mai bine de 34 de clasificări) și să reutilizezi cât de mult se poate.

Selecția atentă și clară este folosită eficient și în Coreea de Sud și Olanda.  

 

Plătești pentru risipă: Scoția, Marea Britanie, Germania, Elveția

Acest sistem are la bază ideea că responsabilitatea revine celor care poluează, astfel cei care risipesc vor trebui să plătească. În Germania sau Scoția este foarte bine reglementat de stat prin taxe și impozite pentru cetățeni, dar și companiile poluante.

 

Interzici și educi: Austria

Austria a interzis total orice fel de poluarea, de tipul gropilor de gunoi, obligând companiile și cetățenii să recicleze. Dar, pentru a recicla corect, au dezvoltat și investit într-o educație ecologică clară.  

 

Sistemele de reciclare prezentate sunt doar câteva modele care au funcționat și au succes de lungă durată. Nu doar că te responsabilizează și te implică direct, dar îți și conștientizează faptul că fiecare dintre noi contează în schimbare și doar prin cooperare putem transforma lumea în care trăim.

Într-un fel, când reciclezi ajungi să apreciezi și să fii recunoscător și pentru ceea ce pierzi.  

 

 

Surse:  

BBVA, 5 best recycling practices from around the world  

https://www.bbva.com/en/5-best-recycling-practices-from-around-the-world/

 

Youtube:

World's Best Recyclers

How Sweden is turning its waste into gold

Top Five Best Recycling Countries

 

 

Știri similare