Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

S.U.A. nu mai e în Acordul de la Paris

ce facem cu schimbarea climatică?

Ce este Acordul de la Paris, ce a stabilit, cum acționează țările și ce se întâmplă acum, după alegerile din S.U.A.? 

Este binecunoscut faptul că fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, nu este de acord cu oamenii de știință vis a vis de existența schimbărilor climatice. Este unul din motivele pentru care a început încă din noiembrie 2019 să facă pași înspre ieșirea din Acordul de la Paris.  

Un an mai târziu, pe 4 noiembrie, decizia a fost finală: S.U.A. s-a retras din acordul internațional de referință care și-a propus să mențină sub control schimbările climatice prin reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră.

Înainte să continui citirea articolului, dacă vrei să afli mai multe despre Acordul de la Paris, dă un check aici.

 

DE CE ERA IMPORTANT CA S.U.A SĂ FACĂ PARTE

S.U.A este al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, pe locul 1 fiind China. Cu toate astea, este țara numărul unu în ceea ce privește emisiile la nivel general, din punct de vedere istoric să zicem: este sursa a 25% din toate gazele cu efect de seră care s-au colectat în atmosferă de la Revoluția Industrială încoace.  

După ani de negocieri, statele care au semnat Acordul au decis să limiteze încălzirea globală de la finalul secolului la mai puțin de 2 grade Celsius. Dacă sărim pragul, schimbările climatice ar fi catastrofale.

 

CE SE ÎNTÂMPLĂ ACUM

S.U.A. a fost ca un rac: administrația Obama a făcut doi pași în față, iar Trump patru pași în spate. Nu numai că administrația Trump a decis ieșirea din Acord, ci a și slăbit pe parcursul mandatului regulile impuse de administrația precedentă, cum ar fi controlul consumului de combustibil al mașinilor sau controlul emisiilor de metan.

Datele arată că anul trecut S.U.A. a scăzut cu 10% emisiile de gaz metan, comparativ cu 2005, însă e departe de a fi o cifră satisfăcătoare. În acest an, pandemia a scăzut drastic nivelul de consum și pare că țara se apropie de target-ul stabilit prin Acord, însă prețul plătit este prea mare și nu este o soluție pe termen lung (criza economică care afectează majoritar clasa muncitoare).

 

PĂRȚI BUNE EXISTĂ?

Hai să vedem partea plină a paharului. Sunt două, de fapt.

1. Cu toate că decizia actuală va stagna foarte mult eforturile anterioare, foarte multe state, orașe și companii au pus deja în aplicare metode de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În timp ce Guvernul dădea înapoi, aproape 65% din populație și-a setat obiective semnificative, care se apropie de cele setate prin Acordul de la Paris.

2. Acordul are mai multă putere decât S.U.A. Părerea inițială, conform căreia și alte state ar fi renunțat ca efect al retragerii Statelor Unite, s-a dovedit a fi greșită. Ba mai mult, alții au preluat conducerea pentru a umple golul lăsat: Uniunea Europeană, Japonia, China și Coreea de Sud au anunțat că și-au setat obiective mărețe și sunt pe drumul spre a le îndeplini.

Și, ca o părere pozitivă așa de final, a scăzut costul surselor de energie regenerabile (solară sau eoliană) și le-a făcut pe alocuri chiar mai ieftine decât uzualii combustibili fosili.

Deci există raze de speranță, dacă știi unde să le cauți sau cum să vezi problema.

 

Next steps?

Poluarea cu plastic este o criză globală, iar țările din Organizația Națiunilor Unite iau în considerare un nou tratat internațional, asemănător ca Acordul de la Paris, pentru a rezolva și această problemă. Dar ca în cazul acordului despre care s-a discutat mai sus, S.U.A. și Marea Britanie, cei mai mari consumatori de plastic din lume, conform acestui raport recent, nu arată interes.

Ce ne rămâne de făcut? Schimbarea începe cu noi, așa că, pentru început, putem să reducem consumul de plastic din viața noastră. Dacă nu știi cum, răsfoiește știrile noastre și sigur vei găsi câteva tips & tricks pe care le poți aplica în viața de zi cu zi. Știi cum e, obiceiurile fac diferența!

 

SURSE:

National Geographic: The U.S. has officially left the Paris Agreement. What happens next?

United Nations Climate Change: The Paris Agreement

Gizmodo The U.S. Should Stop Blaming Other Countries for Plastic Pollution

 

ÎNROLEAZĂ-TE!

Înrolează-te ASAP și fii la curent cu tot ce se întâmplă!

 

 

 

 

 

Știri similare