Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Simbolurile plasticului explicate

de Ștefania Zamfir, reporter de teren ASAP

Ștefania a ieșit iar pe teren și a adus informații noi despre simboluri și cum să recunoști mai repede plasticul de pe un ambalaj:  

 

Știi momentul ăla când ești în baie și nu ai telefonul și începi să citești informațiile de pe ambalajele diverselor produse, în mare parte din plastic? Tot citind, dai peste tot felul de simboluri ciudate și neintuitive. Ele se referă la țara de proveniență, modul și timpul de folosire, data de expirare, dar mai ales cât de reciclabil este ambalajul produsului.  

Plasticul și reciclarea nu se au prea bine. Tocmai de aceea vrem să știm ce înseamnă mai exact și ce alegeri putem să facem să avem un impact cât mai mic asupra mediului. Reciclarea corectă începe chiar dinainte de a cumpăra produsul!

Plasticul - de departe, are cele mai multe, poate chiar cele mai triste astfel de simboluri. Pe o scală de la 1-7, tu cât de multe știi despre simbolurile de reciclare ale plasticului? Eu eram de trei până să aflu că sunt mai multe de fapt și că nu orice e făcut din plastic e tratat similar.  

 

                                     

Triunghiul reprezintă ciclul de reciclare, iar numerele din interior reprezintă cât de ușor sau greu se pot recicla produsele din plastic.  

 

Simbol 1. PET/ PETE (polyethylene terephthalate)

Este plasticul uzual folosit de exemplu pentru sticle, borcanele de dulceață sau unt de arahide, ambalajele pentru mâncare

Este ieftin, ușor și simplu de reciclat

 

Simbol 2. HDPE (high density polyethylene)

Este un plastic versatil și rezistent la diverse condiții (frig sau cald)  

Are multe întrebuințări și este folosit pentru sticlele de lapte, pentru șampoane, detergenți sau alte produse de îngrijire și curățenie  

 

Simbol 3. PVC (polyvinyl chloride)

Este un plastic greu de reciclat, folosit deseori pentru conducte sau izolări (de exemplu, termopanele pentru geamuri), dar se găsesc și în ambalaje de împachetat, cum ar fi folia de plastic.

Nu trebuie ars niciodată pentru că elimină toxine, fapt pentru care arderile ilegale de gunoaie pot fi extrem de periculoase.

 

Simbol 4. LDPE (low density polyethylene)

Este plasticul folosit pentru cutiile etanșe de mâncare, pungile de cumpărături.

 

Simbol 5. PP (polypropylene)

Se topește la temperaturi ridicate, fapt pentru care e util pentru produsele fierbinți

Este folosit pentru paie, ambalaje pentru mâncare și medicamente, dar și pentru jucării, elemente de mobilă

 

Simbol 6. PS (polystyrene)

Nu se poate recicla în totalitate și poate fi periculos pentru mediul înconjurător

Se găsește în produse precum: cartoane de ouă, seturi de farfurii și tacâmuri din plastic, paharele pentru to-go

 

Simbol 7. Altele

Este plasticul din componența altor tipuri de produse care dat fiind complexitatea nu se pot încadra în cele anterioare.

Se folosește pentru CD-uri sau DVD-uri, ochelarii de soare, sticlele pentru bebeluși

 

Primele două simboluri însumează cea mai mare parte din produsele din plastic existente care pot fi reciclate ușor și care sunt valorificate de diverse firme pentru profit. Următoarele sunt mai greu spre rar de reciclat și de cele mai multe ori ajung în oceane sau zac pe câmpiile altor state care să gestioneze situația. De exemplu, mult din plasticul american era trimis în Asia (China, Filipine ș.a) pentru a fi reciclat. Același lucru se întâmplă și cu diverse state europene care trimiteau plasticul în țările nordice, cunoscute fiind pentru sistemul lor eficient de colectare selectivă.  

Ideea finală e că dacă vrei să ai grijă de natură și de tine, alege varianta despre care știi cât de cât că va fi reciclată. Următoarea dată când ești cu un produs în mână și e din plastic, verifică care-i faza cu simbolul lui.  

Hai să ne deplastizăm!  

 

SEMNEAZĂ

Acum că știi care-i treaba cu plasticul, dă cu semnătura în Petiția ASAP!  

 

Surse:

Good housekeeping

Youtube: Know Your Plastics | GOOD

Youtube: What Numbers of Plastic are Recyclable?

Youtube: Is Your Plastic Actually Being Recycled? | NYT Opinion

 

 

 

Știri similare