Înapoi
Contul meu Petiție Program Soluții Știri

TU DAI TRENDUL, NU INDUSTRIA

De Elena Gabriela Bogos, fashion designer revista ASAP

Elena ne explică cum să contracarăm efectele toxice ale industriei textile prin încurajarea colectării și reciclării hainelor. Citește-i articolul ei mai jos.

În jur de 60% din îmbrăcămintea noastră este realizată din fibre sintetice precum poliester, nailon sau acril. Îți amintesc că realizarea fibrelor sintetice depinde de producția de combustili fosili și că totodată aceasta cauzează eliberarea de fibre microplastice în mediu. Acest microplastic afecteză viața oamenilor, dar și a animalelor, în mod special a celor acvatice.

Unele mărci susțin că iau măsuri de a micșora impactul negativ asupra mediului, dar chiar și așa soluțiile lor nu sunt suficiente și uneori nici reale. Sustenabilitatea presupune calitatea materialelor, a ambalajelor, dar și a mediului de lucru pentru cei care lucrează în producție. În general brandurile reușesc să atragă atenția spre rezolvarea uneia dintre probleme, iar celelalte aspecte rămân nemodificate. 

Acest lucru e valabil, bineînțeles, și în cazul plasticului. Utilizarea poliesterului reciclat pare a fi o alternativă bună de a ne apropia de sustenabilitate. Și este, dar doar până la un punct! Reciclarea plasticului pentru a produce fibre textile sau reciclarea fibrelor textile sintetice ar trebui sa fie strict soluția pentru revalorificarea plasticului deja fabricat și utilizat care oricum avea să mai ducă o viață îndelungată. Totuși, dacă singura măsură pe care o luăm este refolosirea plasticului, nu și reducerea utilizării lui, nu facem decât să susținem în continuare fabricarea acestuia. Deși industria textilelor consideră că materialele sintetice sunt necesare pentru ca ea sa evolueze, experții spun că problemele ridicate de produsele sintetice sunt atât de mari încât industria nu va reuși să le rezolve fără să ia în serios gravitatea situației.  

Este foarte greu să fugim de plastic pentru că este peste tot în jurul nostru, inclusiv în hainele și mâncarea noastră, din păcate, și de multe ori nici măcar nu ne dăm seama de asta. Eu te încurajez din nou să faci schimbări mici, treptate, spre un stil de viață mai prietenos cu natura. Nu uita că hainele care pe tine nu te mai fac fericit pot fi de mare ajutor altor persoane. Având în vedere cantitatea copleșitoare a fibrelor sintetice utilizate pentru garderobele noastre, sunt sigură că hainele vechi pot primi o a doua șansă în garderoba celor mai puțin norocoși. Dacă acest lucru nu ți se pare posibil pentru piesele tale vestimentare, informează-te în legătură cu centrele de colectare și reciclare și fă o tradiție din a duce hainele, pe care vrei să le arunci, la reciclat.

Dacă și tu îți dorești ca grămada de deșeuri textile să scadă, semnează Petiția ASAP!

Știri similare