Înapoi
Contul meu Parteneri Evenimente Soluții Știri

Tu știi cât de nasoală e situația globală a consumului de plastic?

afli aici în doar 8 pași

Pe de-o parte, plasticul este un produs care ne-a salvat viețile și datorită căruia putem trăi viața așa cum o cunoaștem acum. Pe de altă parte, a ajuns o calamitate a naturii. Cum fiecare monedă are două fețe, la fel și este și problema cu care se confruntă întreaga planetă. 

Uite 8 date despre plastic pe care sigur le vei ține minte.

 

  1. Aproximativ 8 miliarde de kg de deșeuri de plastic se varsă anual în ocean din regiunile de coastă; Este echivalent cu a avea 15 pungi de cumpărături pline de plastic pe fiecare metru de plajă din jurul lumii.
  2. 40% din cantitatea de plastic produsă este constituită din ambalaje. Comparativ cu alte industrii, în cea alimentară ele sunt folosite o singură dată, iar apoi sunt aruncate.
  3. Locuitorii din Statele Unite ale Americii folosesc în medie o pungă de plastic pe zi. Locuitorii din Danemarca folosesc în medie 4 pungi pe an.
  4. Aproape jumătate (44% ca să fim mai preciși) din plasticul făcut vreodată a fost produs din 2000 încoace. Ne-am mișcat repede, nu?
  5. Cât despre distribuția la nivel global, jumătate din producția de plastic este realizată în Asia, dintre care 29% doar în China, se află 18% din populația lumii.
  6. La nivel global se reciclează mai puțin de o cincime din plasticul produs; Rata de reciclare cea mai mare se înregistrează în Europa (30%), urmată îndeaproape de China (25%), iar SUA rămâne în urmă cu 9%.
  7. În fiecare minut, se vând aproape un milion de sticle de plastic în întreaga lume; Americanii au cumpărat în 2015 aproximativ 346 de sticle de persoană, ajungând la un total de 111 miliarde.
  8. În 2012, aproximativ 8% din producția mondială de petrol s-a folosit pentru fabricarea plasticului și pentru a alimenta producția acestuia. Estimările arată că cifrele vor crește la 20% până în 2050.

 

Concluzia

Mergi la mare și nu vezi chiar atât de mult plastic în apă. Iar dacă nu vezi, nu crezi. Mergi la magazin de 2-3 ori pe săptămână? Cumperi doar câteva sticle. Hai că nu sunt chiar atât de multe! Dar când afli cum stăm la nivel global și care e perspectiva, începi să înțelegi gravitatea problemei. Statistica sperie, dar de mințit, nu minte.  

 

Dacă vrei să și vizualizezi mai direct problema prin niște infografice și ilustrații, aruncă un ochi peste articolul scris de National Geographic, “Fast facts about plastic pollution”, din care au fost preluate datele.

Știri similare