Înapoi
Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Viața de la less, la zero waste

povestită de Adriana Vasi

Așa cum fiecare dintre noi are un parcurs diferit prin viață, la fel fiecare persoană află/ descoperă/ aude de procesul de reciclare mai devreme sau mai târziu. Important nu e cât de repede afli, ci mai degrabă ce faci în legătură cu asta.

Predăm în premieră ștafeta noii noastre colege, Adriana Vasi, care și-a dorit să ocupe locul de cercetător al problemei plasticului. Asta sau geeks: fizician. Noi zicem că se potrivește bine în ambele.

 

 

CE ZICE ADRIANA

Primul meu contact cu ideea de reciclare a avut loc când aveam cam 11-12 ani și aveam foarte multe caiete din ciclul primar care nu îmi foloseau. Nu exista pe atunci tomberonul galben pentru hârtie și carton. Aveam o vagă idee despre ce înseamnă reciclarea, și pun accentul pe vagă. Așa că am întrebat în stânga și-n dreapta ce pot face cu aproape 5 kg de caiete de care nu mai aveam nevoie. Tot întrebând am aflat că le pot duce la reciclat, la un anumit sediu din oraș care se ocupă cu asta, și așa am făcut.

De la primul meu contact cu ideea reciclării și până astăzi am căutat mereu moduri prin care să produc cât mai puține deșeuri din plastic. Prin urmare, astăzi, nu doar că reciclez, însă fac pași înspre a deveni zero waste (acum sunt mai degrabă la “less waste”). Caut alternative cât mai eco-friendly pentru toate produsele pe care le folosesc (periuța de dinți din bambus, șampon solid, pastă de dinți la borcan, deodorant în ambalaj de carton, etc.). Refolosesc plasticul cât de mult pot eu și îi dau mai multe scopuri decât cel pe care l-a avut inițial (gen cutiile de înghețată se transformă în caserole pentru mâncare).

Ideea mea? Asfalt din plastic reciclat. Văzusem în media un videoclip în care oamenii turnau asfalt mult mai durabil și mai bun din punct de vedere calitativ, care conținea plastic/ PET-uri reciclate. Toată lumea în România se plânge de drumuri, de infrastructură, de costuri și de craterele care apar în asfalt după nici o lună de când a fost turnat. Asta ar putea fi o soluție eco-friendly și economică pentru una dintre marile noastre probleme.

N-am studiat foarte mult problema, dar sunt sigură că dacă ei au putut, putem și noi. Deși studiez fizica, chimia nu este departe de mine. Oricum, științele și cercetarea sunt domeniul meu. Cel mai mult și mai mult mă pasionează inovația, și asta este ceea ce-mi doresc: să fiu inovativă. Alt lucru care nu-i deloc departe de mine este dorința de a curăța planeta.

Vreau să fac parte dintr-o echipă care își dorește același lucru ca mine: să facem planeta mai sănătoasă pentru cei care vin după noi, fără smog, fără strat de ozon găurit, fără animale sufocate de plastic și fără ape contaminate cu tot felul de substanțe toxice.

Este doar primul material publicat din cele pe care le-am primit de la voi, armata ASAP. Restul o să vină pe parcurs, așa că să vă așteptați să fiți chemați la microfon, voi cei care vreți să vă faceți auziți. Armata ASAP nu există fără voi, iar revista n-ar fi la fel fără contribuția voastră.

Împreună schimbăm lumea. Stay tuned!

 

SURSE

Adriana Vasi

 

Înrolează-te:

Înrolează-te aici și hai să faci primii pași către o lume mai asumată! Te așteptăm în armata ASAP!  

Știri similare