ASAP dotează Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez cu senzori de măsurare a calității a aerului

ASAP, cu sprijinul Aerlive, atrage atenția asupra calității aerului din școli și din proximitate prin dotarea Colegiului Tehnologic Grigore Cerchez cu senzori de măsurare a calității aerului.

Școala a fost echipată cu 3 senzori: unul exterior și doi în interiorul sălilor de clasă.

Acești senzori măsoară în timp real nivelul de poluare a aerului, oferind date precise despre concentrația de particule în suspensie (PM1, PM2.5, PM10) și dioxid de carbon.

De ce sunt importanți acești senzori?

Ce măsuri pot fi luate în urma monitorizării calității aerului?

Prin implementarea acestui proiect în Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez, ne dorim să contribuim la crearea unui mediu de învățare mai sănătos și mai sigur pentru elevi,
precum și la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile locale.

Instruiri pentru personalul școlar

În cadrul proiectului nostru, Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez, împreună cu Asociația “Cartier Creativ”, organizează o sesiune de instruire dedicată colectării separate a deșeurilor.

Evenimentul a avut loc în luna octombrie, cu scopul de a echipa cadrele didactice și personalul auxiliar cu cunoștințele necesare pentru a implementa un sistem eficient de colectare separată în școală, dar și pentru a transmite aceste cunoștințe mai departe elevilor.

În cadrul sesiunii de instruire, cadrele didactice și personalul auxiliar vor deprinde noțiuni despre bune practici privind funcționarea eficientă a unui ecosistem de colectare separată a deșeurilor reciclabile în cadrul unității de învățământ, vor fi instruiți cu privire la aspectele legislative și obligațiile de urmărit și îndeplinit și vor fi abordate și subiecte precum drepturile și obligațiile de mediu care revin cetățenilor și instituțiilor publice locale.

Prin această inițiativă, ne propunem să creăm un model de bune practici, care să poată fi replicat și în alte unități de învățământ, dar și să cultivăm o atitudine responsabilă față de mediu în rândul tinerilor și să îi inspirăm să devină ambasadori ai schimbării.

Împreună, putem contribui la protejarea mediului înconjurător și la construirea unui viitor mai sustenabil pentru generațiile următoare.

PRICIPALELE INFORMAȚII DISEMINATE ÎN CADRUL INSTRUIRILOR:

• Instrucțiuni pentru implementarea un sistem eficient de colectare separată în școală.

• Cele mai bune practici în domeniu.

Obligațiile legale privind gestionarea deșeurilor.

Modalități didactice de a sensibiliza elevii cu privire la importanța reciclării.

Masă rotundă pe teme de mediu

Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez, în parteneriat cu Asociația “Cartier Creativ”, a organizat în luna octoembrie 2024 o masă rotundă dedicată colectării separate a deșeurilor.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituției de învățământ, autorități locale și organizații non-guvernamentale care activează în domeniu, reprezentanți ai primăriei de sector, operatori de salubrizare, cu scopul de a găsi soluții concrete pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor în școli.

Prin această inițiativă, ne dorim să creăm un model de bune practici, care să poată fi implementat la nivel național. Împreună, putem contribui la protejarea mediului înconjurător și la construirea unui viitor mai sustenabil pentru generațiile următoare.

Principalele informații prezentate și dezbătute în cadrul mesei rotunde:

• Cele mai bune practici în domeniul colectării separate

• Modalități de a implementa un sistem eficient de colectare în școală

• Obligațiile legale care trebuie respectate de fiecare operator

Lecție deschisă pe teme de mediu

Peste 200 de elevi din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a din Colegiul Tehnic Grigore Cerchez au participat la lecția deschisă despre importanța și rolul ANPM în contextul schimbărilor climatice, susținută de un reprezentant al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, doamna Roxana Mihaela Stoian.

Elevii au explorat cauzele și consecințele schimbărilor climatice, dar și soluțiile pe care le putem implementa la nivel individual.

Prin discuții constructive, elevii au fost încurajați să devină ambasadori ai mediului în comunitatea lor.

Workshop de reciclare creativă

50 de elevi de la Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez au participat, sub îndrumarea profesorului Alexe Popescu, la un workshop de upcycling, la care au învățat cum, prin decupaj și prin tehnica origami, plasticul poate fi reutilizat în mod creativ, pastrându-și în continuare proprietățile reciclabile.

Fiecare elev a realizat câte un card holder (portofel pentru carduri), folosind un PET de 2L, iar la final au putut lua obiectele create acasă.

Workshopul a fost un foarte bun prilej pentru a iniția conversații despre felul în care se pregătesc recipientele pentru reciclare, despre cum acestea sunt curățate și la stațiile de sortare, înainte de procesul tehnologic de reciclare, dar și despre colectare separată și obiceiurile din familie sau din comunitate.

Vizita la o casă sau clădire sustenabilă

100 de elevi de la Colegiul Tehnologic Grigore Cerchez au vizitat casele sustenabile construite de EfDeN.

Elevii Colegiului Tehnologic Grigore Cerchez au explorat două case sustenabile, construite în cadrul unor competiții internaționale. Ștefan Dobre, reprezentantul EfDen le-a vorbit despre schimbările climatice, dar și despre cum putem reduce impactul asupra mediului chiar și prin modul în care ne construim și ne locuim casele, dar și prin obiceiuri simple de reducere a consumului energetic.

EFdeN reprezintă o echipă de tineri vizionari și viitori arhitecți, ingineri și urbaniști uniți sub umbrela unui ONG, cu scopul de a proiecta și promova casa viitorului, o casă sustenabilă, verde și inteligentă, dar și alte soluții sustenabile de construire sau de amenajare.

Ultimele noutăți

  • Lansare concurs BANDA ASAP ediția a IV-a: Prahova și Timiș

  • Studiu ASAP România despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români

  • Supereroii reciclării, imaginați și desenați de elevii din România, acum în expoziția BANDA ASAP!