RETROSPECTIVA ANULUI 2024 PENTRU ASAP ROMÂNIA: EXPERIENȚE NOI DEDICATE ELEVILOR ȘI ȘCOLILOR PARTE DIN PROGRAM. PENTRU PRIMA OARĂ, CONCURSUL BANDA ASAP S-A MUTAT ÎN OFFLINE, PRINTR-O EXPOZIȚIE INEDITĂ CU EROI AI RECICLĂRII
ASAP ROMÂNIA, PROGRAMUL DE RESPONSABILITATE SOCIALĂ AL FUNDAȚIEI THE INSTITUTE, SUSȚINUT DE LIDL ROMÂNIA, ȘI-A CONCENTRAT EFORTURILE ÎN 2024 PE INTERACȚIUNEA CU ELEVII DIN ÎNTREAGA ȚARĂ. ACEASTA S-A TRADUS PRIN EXPERIENȚE DIVERSE ȘI INEDITE DEDICATE LOR, CARE AU AVUT CA TEMĂ COLECTAREA SEPARATĂ ȘI RECICLAREA. FIE CĂ AU FOST PREZENTATE SUB FORMĂ DE WORKSHOP-URI, ATELIERE, JOCURI SAU CONCURSURI, ECHIPA ASAP ROMÂNIA A MIZAT PRIN TOATE PE IDEEA DE A FACE RECICLAREA MAI COOL ȘI DE A-I RESPONSABILIZA ȘI MAI MULT PE ELEVI FAȚĂ DE MEDIU.
DE DEPARTE, ACTIVITATEA VEDETĂ A ACESTUI AN A FOST EXPOZIȚIA BANDA ASAP, DESFĂȘURATĂ ÎN OCTOMBRIE 2024, ÎN BUCUREȘTI, ACOLO UNDE AU FOST PREZENTATE, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN OFFLINE, CELE MAI BUNE LUCRĂRI ALE ELEVILOR PARTICIPANȚI ÎN EDIȚIILE CONCURSULUI CU ACELAȘI NUME, DE PÂNĂ LA ACEL MOMENT. PESTE 180 DE BENZI DESENATE ALE ELEVILOR DIN JUDEȚELE BRAȘOV, IAȘI, LLFOV, CONSTANȚA, SIBIU, NEAMȚ, DAR ȘI DIN BUCUREȘTI AU FOST EXPUSE, TIMP DE O SĂPTĂMÂNĂ, ÎN EXPOZIȚIA DE LA AMZEI CREATIVE CORNER. CONCURSUL A CONTINUAT SĂ-I PROVOACE PE ELEVI SĂ-ȘI DESENEZE EROII RECICLĂRII CU O NOUĂ EDIȚIE PE FINALUL DE AN, PENTRU JUDEȚELE PRAHOVA ȘI TIMIȘ, AI CĂREI CÂȘTIGĂTORI VOR FI ANUNȚAȚI LA FINALUL LUNII IANUARIE.
TOT DIN SERIA ACTIVITĂȚILOR EXTREM DE ÎNDRĂGITE DE PUBLIC ÎN 2024 A FĂCUT PARTE ȘI ASAP RECYCLING PARK, PARCUL ECO DE DISTRACȚII CONSTRUIT PENTRU AL TREILEA AN CONSECUTIV LA ELECTRIC CASTLE, UNDE RELAXAREA S-A ÎMBINAT CU RECICLAREA, AȘA CUM AU ARĂTAT CEI PESTE 8.000 DE PARTICIPANȚI LA JOCURILE MARCA ASAP ROMÂNIA.
UN ALT EXEMPLU E SERIA DE WORKSHOP-URI, ATELIERE, PREZENTĂRI ȘI INSTRUIRI DESPRE IMPORTANȚA ENERGIEI VERZI ȘI A RECICLĂRII, DESFĂȘURATE ÎN CADRUL PROIECTELOR CU FINANȚARE DIN PARTEA AFM (ADMINISTRAȚIA FONDULUI PENTRU MEDIU) ÎN PATRU ȘCOLI PARTENERE DIN BUCUREȘTI: COLEGIUL TEHNOLOGIC „GRIGORE CERCHEZ”, ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 56, LICEUL TEORETIC BILINGV „MIGUEL DE CERVANTES” ȘI COLEGIUL NAȚIONAL „GRIGORE MOISIL”. ACESTEA ȘI-AU PROPUS CA, PÂNĂ LA FINALUL ANULUI ȘCOLAR 2024-2025, SĂ DEVINĂ MODELE DE SUSTENABILITATE, CU ÎNDRUMAREA ASAP ROMÂNIA. ÎN PLUS, ÎN CADRUL PROIECTELOR, CELE PATRU ȘCOLI AU FOST ECHIPATE CU TEHNOLOGIE MODERNĂ PENTRU MONITORIZAREA CALITĂȚII AERULUI ȘI AU FOST DOTATE PARȚIAL CU INFRASTRUCTURĂ PENTRU COLECTAREA SEPARATĂ A DEȘEURILOR, PROCES CE ESTE VERIFICAT PE TOT PARCURSUL ANULUI ȘCOLAR CURENT PENTRU A EFICIENTIZA COLECTAREA RECICLABILELOR.
ÎN 2024, PROGRAMUL ASAP ROMÂNIA A LANSAT ȘI O CERCETARE CALITATIVĂ PRIN CARE ȘI-A DORIT SĂ AFLE PERSPECTIVA ELEVILOR ASUPRA PROTEJĂRII NATURII, A MEDIULUI EDUCAȚIONAL ȘI A VIITORULUI. „CUM VA FI LUMEA TA PESTE 10 ANI?” ESTE MANIFESTUL DE SUSTENABILITATE LA CARE AU PARTICIPAT ELEVI DIN 10 LICEE, DIN 5 ORAȘE ALE ȚĂRII. STUDIUL INCLUDE RECOMANDĂRI RELEVANTE PENTRU ȘCOLI, PROFESORI ȘI ELEVI ȘI POATE FI DESCĂRCAT DE PE SITE-UL PROGRAMULUI.
„ÎN 2024 NE-AM DORIT SĂ GĂSIM RĂSPUNS LA ÎNTREBĂRILE: CUM FACEM MEMORABILE ÎNTÂLNIRILE CU ELEVII DIN ȘCOLILE ÎNSCRISE ȘI ACTIVE DIN PROGRAM? CUM ÎI ADUCEM MAI APROAPE DE NOI ȘI DE MISIUNEA NOASTRĂ? AȘA CĂ NE-AM CONCENTRAT MAI MULT PE ACTIVITĂȚI SPECIFICE CU EI. NE-AM DUS CĂTRE ELEVI CU O SERIE DE EXPERIENȚE NOI – PRECUM VIZITELE LA CLĂDIRI SUSTENABILE DIN CADRUL CELOR 4 PROIECTE CU FINANȚARE AFM, ATELIERE DE RECICLARE CREATIVĂ, LECȚII DESCHISE CU REPREZENTANȚI AI AUTORITĂȚILOR DE MEDIU – ȘI NE-AM EXTINS ÎN DIALOGUL CU EI ȘI CĂTRE ALTE TEME SPECIFICE CE FAC PARTE DIN DOMENIUL MARE AL PROTEJĂRII MEDIULUI. A FOST UN AN CU MULT SENS PENTRU NOI”, A DECLARAT MIHAELA TUTUNARU, COORDONATOR PROGRAM ASAP ROMÂNIA.
„ÎN 2025, TRECEM ÎNTR-O NOUĂ ETAPĂ DE EDUCARE CU PROGRAMUL ASAP”
PENTRU ANUL 2025, ECHIPA ASAP ROMÂNIA ÎȘI PROPUNE SĂ COLABOREZE CU ONG-URI DIN ZONA EDUCAȚIONALĂ ȘI DE PROTECȚIA MEDIULUI ȘI SĂ CONTINUE ACȚIUNILE ÎN OFFLINE PENTRU ELEVII ȘI PROFESORII PARTE DIN PROGRAM – SĂ LE OFERE CONTEXTE INEDITE, NU DOAR ÎN ȘCOLI, CI ȘI ÎN SPAȚII CULTURALE ȘI SOCIALE RELEVANTE. ACEȘTIA VOR AVEA OPORTUNITATEA SĂ PUNĂ ÎN PRACTICĂ CONCEPTE DE SUSTENABILITATE, EXPERIMENTÂND REUTILIZAREA DEȘEURILOR RECICLABILE ȘI EXPLORÂND DIVERSE MODALITĂȚI CREATIVE DE A UTILIZA MATERIALELE RECICLATE.
TOT ÎN ACEST CONTEXT, PROIECTUL DE EDUCAȚIE ALTERNATIVĂ AL ELEVILOR AMBASADORI ASAP VA PRINDE O NOUĂ FORMĂ ÎN 2025 – O ALTFEL DE ABORDARE PRIN CARE PROGRAMUL ÎȘI DOREȘTE SĂ-I PREGĂTEASCĂ ȘI PENTRU CARIERA LOR, DAR ȘI CA CETĂȚENI RESPONSABILI ȘI ACTIVI CIVIC, PRIN NOI ACTIVITĂȚI ȘI PROVOCĂRI.
„CREDEM CĂ, ÎN ACEȘTI ANI, AM CONTRIBUIT LA EDUCAREA COMUNITĂȚILOR DIN ȘCOLI CU PRIVIRE LA UN COMPORTAMENT RESPONSABIL ÎN CEEA CE PRIVEȘTE CONSUMUL DE PLASTIC SAU DEȘEURILE RECICLABILE ȘI AVEM O COMUNITATE PREGĂTITĂ SĂ DEA MAI DEPARTE PUBLICULUI LARG, PRIN DIVERSE MODALITĂȚI PRACTICE ȘI CREATIVE, CE A ÎNVĂȚAT DESPRE ACEST SUBIECT. PREGĂTIM NOI EXPERIENȚE PENTRU ELEVI ÎN 2025, PRIN CARE URMĂRIM SĂ TRECEM ÎNTR-O NOUĂ ETAPĂ DE EDUCARE CU PROGRAMUL ASAP ȘI SĂ ÎI PROVOCĂM LA O IMPLICARE MAI ACTIVĂ ÎN ACȚIUNILE PROPUSE DE NOI ÎN ȘCOLI”, A MAI PRECIZAT MIHAELA TUTUNARU, COORDONATOR PROGRAM ASAP ROMÂNIA.
ECHIPA PROGRAMULUI ASAP ROMÂNIA ÎNCURAJEAZĂ ȘI INVITĂ ORICE ȘCOALĂ DIN ROMÂNIA SĂ SE ALĂTURE PROGRAMULUI, PENTRU A AVEA ASTFEL ACCES LA RESURSE EDUCAȚIONALE PENTRU PROFESORI ȘI ELEVI, DAR ȘI LA INFORMAȚII ESENȚIALE ȘI ÎNDRUMĂRI PERSONALIZATE PENTRU A-ȘI ÎNDEPLINI OBLIGAȚIILE DE MEDIU. DETALII DESPRE PROGRAM ȘI DATE DE CONTACT, PE SITE-UL OFICIAL ASAP-ROMANIA.RO.