6 INSTITUȚII DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN BUCUREȘTI, BRAȘOV ȘI CONSTANȚA VOR DEVENI ȘCOLI MODEL, EXEMPLE DE BUNE PRACTICI ÎN COLECTAREA SEPARATĂ A DEȘEURILOR RECICLABILE, ÎN CADRUL PROIECTULUI PILOT ȘCOALA ASAP+.

PÂNĂ LA FINALUL LUNII FEBRUARIE 2024 VOM DESFĂȘURA ACȚIUNI DE EDUCARE ȘI DE CONȘTIENTIZARE CU PRIVIRE LA COLECTAREA DEȘEURILOR RECICLABILE ȘI PROTECȚIA MEDIULUI.

PROIECTUL ȘCOALA ASAP+ AJUTĂ ASTFEL INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN ROMÂNIA SĂ SE PREGĂTEASCĂ PENTRU A OBȚINE STATUTUL DE ”ȘCOALĂ VERDE” CONFORM CU METODOLOGIA PREVĂZUTĂ ÎN PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR).

SELECȚIA ȘCOLILOR PARTENERE A FOST REALIZATĂ ÎN URMA UNUI APEL CĂTRE TOATE ȘCOLILE DIN LOCALITĂȚILE ASAP.

CELE 6 INSTITUȚII DE ÎNVĂȚĂMÂNT PARTE DIN ACEASTĂ INIȚIATIVĂ SUNT:

– LICEUL TEORETIC ”JEAN MONNET”, BUCUREȘTI

– COLEGIUL NAȚIONAL ”IULIA HAȘDEU”, BUCUREȘTI

– COLEGIUL NAȚIONAL ”GRIGORE MOISIL, BUCUREȘTI

– COLEGIUL GERMAN “GOETHE”, BUCUREȘTI

– COLEGIUL NAȚIONAL ”ÁPRILY LAJOS”, BRAȘOV

– COLEGIUL NAȚIONAL ”MIRCEA CEL BĂTRÂN, CONSTANȚA

CRITERIILE DE SELECȚIE PENTRU CELE 6 INSTITUȚII DE ÎNVĂȚĂMÂNT AU FOST, ÎN PRIMUL RÂND, DORINȚA DE A ÎMBUNĂTĂȚI INFRASTRUCTURA DE COLECTARE SEPARATĂ, DISPONIBILITATEA DE A SUSȚINE PROIECTELE ȘI INIȚIATIVELE ASAP PÂNĂ ÎN APRILIE 2024, EXISTENȚA UNUI CONTRACT ÎNTRE ȘCOALĂ ȘI O FIRMĂ DE SALUBRITATE ȘI ORGANIZAREA, ANTERIOARĂ PROGRAMULUI, A UNOR PROIECTE DE PROTECȚIA MEDIULUI.

ACȚIUNILE ȘI ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI ȘCOALA ASAP+

  • DOTAREA CU INFRASTRUCTURA DE COLECTARE SEPARATĂ A DEȘEURILOR RECICLABILE, CALIBRATĂ CORECT LA DIMENSIUNEA CLĂDIRII ȘI CONFORM CIFREI DE ȘCOLARIZARE;
  • ORGANIZAREA UNOR ATELIERE DE EDUCAȚIE PRIN JOACĂ “ADEVĂR SAU RECICLARE” ÎN CADRUL ȘCOLILE SELECTATE;
  • ORGANIZAREA UNOR ATELIERE DE CREAȚIE SAU DE UPCYCLING DIN MATERIALE RECICLABILE;
  • IMPLEMENTAREA ACȚIUNILOR DIN KITUL DIGITAL PENTRU SĂPTĂMÂNA VERDE;
  • INSTRUIRI CU PRIVIRE LA COLECTAREA SEPARATĂ DEDICATE PROFESORILOR, ALĂTURI DE PARTENERII PROGRAMULUI ASAP DE LA ASOCIAȚIA ECOTECA;
  • DISTRIBUIREA DE MATERIALE DE INFORMARE CU PRIVIRE LA COLECTAREA SEPARATĂ ÎN INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT PARTENERE;
  • MARCAREA INSTITUȚIILOR CA PARTENERI ÎN PROIECTUL ȘCOLA ASAP+ PRIN REALIZAREA UNUI MURAL PE PEREȚII EXTERIORI AI ACESTORA;
  • DESFĂȘURAREA UNUI PROCES DE DETERMINARE A DEȘEURILOR COLECTATE ÎN CELE 6 ȘCOLI, ALĂTURI PE PARTENERII PROIECTULUI, GREENPOINT.

OBIECTIVELE PROIECTULUI ȘCOALA ASAP+ SUNT CA, LA FINAL, TOATE TOATE CELE 6 ȘCOLI PARTENERE SĂ AIBĂ O INFRASTRUCTURĂ DE COLECTARE CORECT DIMENSIONATĂ ȘI EFICIENTĂ, SĂ RESPECTE OBLIGAȚIILE LEGALE ÎN VIGOARE PRIVIND COLECTAREA SEPARATĂ ȘI, PRIN ACȚIUNILE DE EDUCARE, ATÂT PERSONALUL ADMINISTRATIV, CÂT ȘI CADRELE DIDACTICE ȘI ELEVII, SĂ CUNOASCĂ NOȚIUNILE DE COLECTARE SEPARATĂ ȘI SĂ LE APLICE ZI DE ZI.