Contul meu Petiție Evenimente Soluții Știri

Schimbă soarta plasticului din școlile din România!

Plecăm la luptă cu PETIȚIA ASAP! Ca să facem o schimbare, avem nevoie de semnătura ta și a camarazilor tăi!

28K

28,846 Semnături

50k

Semnături

tinta Am strâns peste 25.000 de semnături pentru Petiția ASAP. tinta Începem colectarea selectivă în școlile Sectorului 6 din București. tinta România este penultima țară din Uniunea Europeană când vine vorba de reciclare. tinta ASAP demarează primul proiect de colectare selectivă în 69 de unități de învățământ din Sectorul 6 al capitalei. tinta Primăria Sectorului 6 s-a înrolat ASAP! tinta ASAP își propune să extindă programul în toate reședințele de județ din România. tinta România produce anual 5,8 milioane de tone de deșeuri. tinta 33% din plasticul folosit se aruncă după o singură utilizare.

Ca să înțelegi mai bine câtă putere are semnătura ta și ce ne propunem să facem cu ea:

- Vrem să punem bazele unei infrastructuri de colectare selectivă a deșeurilor în toate școlile din România.

- Vrem să promovăm mediul înconjurător așa cum se cuvine cu ajutorul unei comunități a școlii, care să încurajeze colectarea selectivă.

- Vrem să aplicăm legislația în vigoare și să înclinăm balanța către mediu și colectarea selectivă în școli să nu fie doar un vis, ci o realitate.

Băieții de la Subcarpați s-au înrolat ASAP, au semnat petiția și au dat-o mai departe:

România este pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește rata colectării și a reciclării deșeurilor municipale. În 2019, s-au reciclat doar 11,5% din totalul de deșeuri.

În actualul context pandemic, rata deșeurilor de unică folosință a crescut. Dintre materialele reciclabile, cele mai mari procente sunt ocupate de plastic (9,9%), hârtie și carton (9,9%), fiind deșeuri generate în cantități mari în instituțiile de învățământ.

România și-a asumat că va atinge până la finalul anului 2020 un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă care provin din deșeuri menajere.

România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru depozitele neconforme de deșeuri și pentru absența colectării selective.

Autoritățile locale sunt obligate să finanțeze, direct sau prin intermediul firmelor de salubritate cu care au contract, dotarea școlilor cu pubele colorate și inscripționate corespunzător, care ar costa bugetele locale aproximativ 6 milioane de euro.

Surse informații

Statistici Eurostat:

LEGE nr. 132 din 30 iunie 2010 privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituții publice (cu modificări ulterioare);

Expunere de motive inițiatori proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 132 din 30 iunie 2010 privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice;

Raport Expert Forum, Celelalte crize ale României - Ce învățăm din proasta gestionare a gunoaielor și a calității aerului după aderarea la UE;

LEGE nr. 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deșeurilor (cu modificări ulterioare);